Malafide zorgverleners aangepakt met Europese meldplicht

DEN HAAG - Malafide zorgverleners zoals de Haagse tandarts Peter Thiel kunnen binnenkort niet meer zo makkelijk aan de slag in Europa. Het Europees parlement voert volgend jaar een meldingsplicht in. Als een vergunning wordt ingetrokken, moet dat voortaan gemeld worden aan de andere lidstaten.

Nu werkt het allemaal nog te vrijblijvend. Elk Europees land kan navraag doen bij de buren, maar dat wordt vaak niet gedaan. Zo kon horrortandarts Thiel gewoon weer aan het werk in Nederland nadat hij werd veroordeeld en uit zijn ambt gezet in Duitsland. En omgekeerd ging de in Nederland geschorste neuroloog Ernst Jansen Steur doodleuk in Duitsland verder.

Weg met vrijheid blijheid

Europarlementariër Esther de Lange (CDA) vond dat daar wat aan gedaan moest worden. ‘Die vrijheid blijheid, van als je het maar regelt voor je eigen land is het goed, daar moeten we vanaf.’
Volgens de nieuwe regelgeving zijn landen nu verplicht om de andere Europese lidstaten te informeren als een arts, tandarts, verpleger of andere zorgverlener uit zijn ambt is gezet en in het land van herkomst niet meer zijn beroep mag uitoefenen.

Het CDA was liever nog een stap verder gegaan door een Europees vergunningssysteem in te voeren. ‘Op het moment dat je dan je vergunning kwijtraakt als arts, ben je hem meteen ook voor heel Europa kwijt’, aldus De Lange.

Maar aan zo’n systeem zaten nogal wat juridische haken en ogen. Ieder land heeft namelijk weer een ander systeem om zorgverleners te kunnen controleren en straffen. In Nederland gebeurt dat voornamelijk door de beroepsgroepen, maar in andere landen komt de rechter er meteen aan te pas.

Einde aan afschuiven van verantwoordelijkheden

Het Europees parlement stemt na de zomer over de meldingsplicht, maar dat is volgens het CDA een formaliteit. Een overgrote meerderheid is voor de invoering. Naar verwachting wordt de meldingsplicht begin volgend jaar ingevoerd en komt er een einde aan het afschuiven van verantwoordelijkheden.

De Lange: ‘Minister Schippers kan dan niet meer roepen. ‘Ach ja, die Duitsers hadden Jansen Steur wel kunnen googelen en ik heb van de Duitsers niets gehoord over de Haagse tandarts’. Dat vrijheid-blijheid-systeem, daar zijn we dan gelukkig van af, want het was spelen met de gezondheid van de Europeanen.’

Deel dit artikel: