Buurt in Den Haag ‘apetrots’ op bezoek koningspaar

DEN HAAG - De bewoners en de organisaties uit het Oude Centrum van Den Haag zijn ‘apetrots’ dat koning Willem-Alexander en koningin Maxima op 21 juni hun buurt bezoeken. Het paar maakt op die dag een kort vaartochtje over het water tussen de Dunne Bierkade en het Groenewegje en rijdt met een oldtimer van het Louwman Museum door ChinaTown.

Peter Duivesteijn van de Ooievaart, de rondvaartorganisatie die het paar aan boord ontvangt, zegt ‘blij en trots’ te zijn. ‘Het is ook een erkenning voor onze vrijwilligersorganisatie. Het is schitterend om het paar via de grachten Den Haag te laten zien.’

Hij noemt de Dunne Bierkade en omgeving ‘een van de mooiste stukjes van Den Haag’ en wijst erop dat het gebied ook een rijke traditie heeft. Zo woonden de schilders Jan van Goyen en Paulus Potter er. Tegenwoordig wordt dit ook wel de Avenue Culinaire genoemd, vanwege de vele restaurants en cafés.

Bruisend feest

Hans Peter Klazenga is manager van City Mondial, dat nauw is betrokken bij de organisatie van de Koningsdag in dit stukje van Den Haag. Dat bureau wil onder meer de economie en het toerisme van een aantal buurten zoals Transvaal, Schilderswijk, Rivierenbuurt en Stationsbuurt in Den Haag stimuleren. Hij rekent erop dat het een ‘bruisend feest’ gaat worden.

Klazenga noemt het gebied ‘zeer creatief, multicultureel en bruisend’. De manager: ‘Als het weer meezit, wordt het een bruisend feest. Wij zijn apetrots dat het paar naar onze buurt komt.’

Programma

De tour in Den Haag begint om 17.20 uur met een ontvangst door burgemeester Jozias van Aartsen bij de kruising Spinozastraat/Groenewegje. Ook brengt het paar een bezoek aan het Midzomergracht festival, een culinair en muzikaal evenement op de Bierkades en het Groenewegje. De koning en koningin gaan aan boord van ‘de Ooievaart’ voor een korte vaartocht langs de terrassen en de muziekoptredens op de pakschuiten.

Vanaf de kruising Wagenstraat/Groenewegje gaat het paar in een oldtimer naar Chinatown voor een aantal activiteiten in de Wagenstraat. De autorit eindigt op het Spuiplein waar jongeren samen met het Residentieorkest een muziekstuk uitvoeren. Bij het vertrek van de koning en koningin naar het provinciehuis worden banieren onthuld op de muren van enkele omringende panden, als opmaat naar de start van de viering van ‘200 jaar Koninkrijk’ op 30 november 2013 in Scheveningen. Het bezoek aan de provincie Zuid-Holland eindigt met een ontmoeting met het college van Gedeputeerde Staten en de vice-voorzitter van Provinciale Staten in het provinciehuis. Hiermee wordt de reeks van de twaalf provinciebezoeken van het koningspaar afgesloten.

Zoetermeer

Eerder die dag brengen Willem-Alexander en Maxima ook een bezoek aan Zoetermeer. Daar staat een 'creatief en actief' programma voor ze klaar.

Deel dit artikel: