GroenLinks: 'Kiezers moeten zich uitspreken over cultuurpaleis'

DEN HAAG - Kiezers moeten zich uit kunnen spreken over de bouw van een nieuw cultuurpaleis in de Haagse binnenstad. Dat vindt GroenLinks in Den Haag. De partij wil daarom dat een aantal belangrijke besluiten wordt uitgesteld tot na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. Het college van burgemeester en wethouders werkt aan deze besluiten en komt hier snel mee naar buiten.

In november vorig jaar heeft een meerderheid van de gemeenteraad ingestemd met de bouw van een nieuw cultuurpaleis op de locatie van de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater op het Spuiplein. Hierin komen het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium. De kosten zijn 181 miljoen euro.

Wel moet de raad nog beslissen over een paar belangrijke onderwerpen zoals het bestemmingsplan, de bouwkosten en het ontwerp van het gebouw. Dit moet als het aan het college ligt, nog voor de zomer gebeuren.

Gemeenteraadsverkiezingen 

Maar oppositiepartij GroenLinks wil dit uitstellen zodat Hagenaars zich over het cultuurpaleis kunnen uitspreken tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. GroenLinks-raadslid Inge Vianen: ‘Het is een controversieel plan waar veel Hagenaars tegen zijn. Omdat de bouw van het pand zoveel geld kost en het zoveel impact heeft op het Haagse centrum, vinden wij dat kiezers hun mening moeten kunnen geven.’

GroenLinks stemde in november tegen het cultuurpaleis vooral vanwege de hoge kosten van het plan. Dit zou niet uit te leggen zijn omdat de gemeente Den Haag tegelijkertijd flink bezuinigt op kunst- en cultuurinstellingen.

Collegepartij PvdA ziet niets in uitstel. ‘De gemeenteraad wilde dat het college de plannen verder uit zou werken’, zegt PvdA-raadslid Jos de Jong. ‘Dat is nu gebeurd en dan moet je het niet verder uit willen stellen. Het is nu het moment om te beslissen.’

Inge Vianen vindt dat merkwaardig. ‘Het lijkt erop alsof het college bang is voor de kiezer. Dat is niet goed.’

Deel dit artikel: