TU Delft ontwikkelt windmolen zonder wieken

DELFT - Bij de Technische Universiteit in Delft is een nieuwe uitvinding gedaan: een windmolen zonder wieken. Toen het rond 1 april gepresenteerd werd was er eigenlijk maar weinig aandacht voor omdat men dacht dat het om een 1-aprilgrap ging. Maar de windmolen zonder wieken blijkt ├ęcht te bestaan.

De Electrostatic WInd energy Converter (EWICON) is ontwikkeld in het hoogspanningslaboratorium van de TU Delft. Op het universiteitsterrein staat een prototype. ‘Simpel gezegd probeert hij elektrische energie te halen uit windenergie. In de buizen zitten sproeiers. Daar komen waterdruppeltjes uit met elektrische lading. Als er wind is, dan wordt het uit elkaar getrokken. Dat zorgt voor de oplading’, aldus universitair docent Dhiradj Djairam.

Naar verwachting is de EWICON over tien tot vijftien jaar klaar om geplaatst te worden. ‘In een bebouwde omgeving zouden we dit bijvoorbeeld op alle gebouwen kunnen plaatsen.’ De molen zonder wieken kan in alle vormen gemaakt worden. ‘Hij hoeft niet rond te zijn’.

Volgens Djairam hoeven we niet meteen afscheid te nemen van onze oude windmolens. ‘Maar op een bepaald moment kan dit zeker concurreren. De EWICON maakt geen geluid, geeft geen slagschaduw, en hij gaat hopelijk minder snel stuk’.

Deel dit artikel: