'Poolse vrouwen leren over opvoeding'

DEN HAAG - Poolse vrouwen in Den Haag krijgen meer voorlichting van de gemeente over opvoeding. Volgens wethouder Karsten Klein (CDA, welzijn en jeugd) is op dit moment aan het inventariseren waar precies behoefte aan is. Het is al wel duidelijk dat niet bij alle Poolse moeders bekend is hoe groot het aanbod aan bijvoorbeeld instellingen is.

Volgens Klein zijn er nu signalen dat Poolse vrouwen als ze zwanger zijn, terug gaan naar hun moederland om daar te bevallen. Als ze dan terugkomen naar Nederland zijn ze soms uit het zicht van bijvoorbeeld de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) en Jeugdzorg. ‘Mijn verwachting is dat vooral Poolse mensen niet meer weggaan uit Nederland. Daarom moeten we hen goed meenemen in wat hier speelt,’ zegt de wethouder.

Opvoedvragen

Klein bezoekt deze week een aantal Centra voor Jeugd en Gezin. Bij de vestiging in het Haagse stadsdeel Segbroek waren ook de ‘Vrolijke Moeders’, een organisatie van vrijwilligers die voorlichting geeft aan Poolse moeders over onder meer opvoedvragen en het CJG.

Klein wil onder meer onderzoeken of bijvoorbeeld informatie op dit gebied in het Pools moet worden vertaald. In principe is alle informatie van de gemeente alleen in het Nederlands, maar als het gaat om gezondheid van mensen, mag dit volgens hem ook in andere talen.

Deel dit artikel: