Cultuurpaleis volgens stadsbestuur Den Haag echt te betalen

DEN HAAG - De bouw van het cultuurpaleis in het centrum van Den Haag is financieel haalbaar. Dat heeft het gemeentebestuur donderdagmiddag bekend gemaakt.

Het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium gaan zich vestigen in het nieuwe cultuurpaleis, dat 181 miljoen euro gaat kosten. Ze hebben daarvoor langdurige contracten getekend. De huidige Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater zijn oud en moeten volgens de gemeente worden vernieuwd.

Een meerderheid van de Haagse gemeenteraad stemde vorig jaar november in met de bouw van het complex. Wethouder Marjolein de Jong zei dat het nieuwe Spuiforum 'de huiskamer van de stad’ moet worden, met cultuur voor iedereen. Het wordt het 'groenste theater van Nederland', voegde wethouder Marnix Norder daar aan toe.

Omstreden plan

In de stad is veel verzet tegen de bouw van het cultuurpaleis. Een petitie van de werkgroep Dooievaar is in korte tijd al door meer dan 8000 mensen getekend. De actievoerders vinden de 181 miljoen voor het gebouw pure geldverspilling in een tijd dat er subsidies stoppen en gezelschappen dreigen te verdwijnen.

De huidige gebouwen aan het Spuiplein zouden ook opgeknapt kunnen worden. 'Hergebruik is hot, sloop is not', stelt Dooievaar. De fractie van Groen Links in de Haagse gemeenteraad pleitte deze week voor uitstel van het besluit over het Spuiforum tot na de verkiezingen van maart volgend jaar. Kiezers zouden zich over de plannen moeten kunnen uitspreken.

Deel dit artikel: