GroenLinkser David Rietveld wil niet terug in de gemeenteraad

DEN HAAG - Het Haagse GroenLinks-raadslid David Rietveld is niet beschikbaar voor een nieuwe periode in de lokale politiek. Hij keert na maart volgend jaar niet meer terug in de gemeenteraad. Dat heeft hij in een schriftelijke verklaring laten weten.

Zijn collega-raadslid Inge Vianen wil wel nog graag een periode door. Zij wil ook graag lijsttrekker worden, zegt zij. ‘Ik heb enorm veel zin om campagne te gaan voeren. De idealen van GroenLinks moeten goed worden vertegenwoordigd en ik denk dat ik dat kan doen.’

Rietveld is nu nog fractievoorzitter van GroenLinks in de Haagse raad. Hij is in maart volgend jaar acht jaar raadslid. Rietveld: ‘Als raadslid teken je voor vier jaar. Het is een belangrijke functie, waarin je gedreven en fris te werk moet gaan. Ik ben bang dat als ik langer doorga, ik in routine ga vervallen.’

Geen definitief afscheid

Zijn besluit betekent geen afscheid van de actieve politiek. Mocht GroenLinks in de volgende collegeperiode een wethouder gaan leveren, dan zou hij graag die functie vervullen. ‘Maar dan wel in een college dat op een andere manier bestuurt. Een stadsbestuur dat mens en milieu centraal heeft staan. Een bestuur dat luistert naar de burgers. Een bestuur dat besluiten niet doorduwt als er geen draagvlak voor is, zoals nu met het Spuiforum en de kap van de bomen aan de Laan van Meerdervoort gebeurt.”

David Rietveld is een van de meest zichtbare raadsleden in Den Haag. Zo streed hij voor een afsteekverbod van vuurwerk, zette hij zich in voor een progressief coffeeshopbeleid en zette hij zich in voor het behoud van culturele instellingen in Den Haag.

Deel dit artikel: