Oppositie Haagse raad slijpt messen voor debat over cultuurpaleis

DEN HAAG - De oppositiepartijen in de Haagse gemeenteraad slijpen de messen. Woensdagochtend is het eerste debat over het uitgewerkte plan voor het cultuurpaleis dat op het Spuiplein moet komen.

De hele oppositie lijkt op voorhand tegen de plannen en wil uitstel van het besluit tot na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014.Het cultuurpaleis moet het nieuwe onderkomen worden voor het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Danstheater. Voor het nieuwe pand moeten de huidige gebouwen die zijn verouderd worden gesloopt. De totale kosten zijn 181 miljoen euro.

Te duur en te risicovol

Volgens het college van burgemeester en wethouders zal het nieuwe gebouw de binnenstad een impuls geven. Het trekt meer bezoekers naar de stad waar de lokale economie van profiteert. Bovendien zou het Spuiplein veranderen in een bruisend cultureel plein. Maar de oppositiepartijen vinden het project te duur en te risicovol. Ook is er geen draagvlak onder de Hagenaars. Volgens de SP lopen de financiële risico’s op tot zeker vijftig miljoen euro. SP-fractievoorzitter Ingrid Gyömörei: ‘In de geheime bijlagen zijn zoveel risico’s te lezen dat de stad en haar inwoners volledig in de maling worden genomen door het college. Het prestigeproject moet stoppen.’

Oppositie wil uitstel besluit

GroenLinks, de Haagse Stadspartij en Groep De Mos willen dat het besluit over het cultuurpaleis wordt uitgesteld tot na de gemeenteraadsverkiezingen. GroenLinks-raadslid Inge Vianen vindt dat de kiezer zich moet kunnen uitspreken over het project. ‘Het heeft zoveel gevolgen voor de stad dat je dit niet zonder de kiezer kan beslissen.’ Richard de Mos noemt het voorgenomen besluit een ‘messteek in de rug van de democratie. Als de overgrote meerderheid van Den Haag tegen de komst van het cultuurpaleis is, dan is het woord aan de kiezer in maart 2014.’

PvdA is verdeeld

Voor collegepartij PvdA ligt het besluit over het cultuurpaleis gevoelig. Vooral omdat de miljoeneninvestering samenvalt met grote bezuinigingen op onder ander de bibliotheken en de buurthuizen. Toch ging de partij in november vorig jaar akkoord met het uitwerken van de plannen. Maar PvdA-raadslid Gerard Verspuij stemde als enige van zijn fractie tegen. Ook deze keer lijkt hij niet op een lijn te zitten met zijn fractie. Hij stelt bij voorbaat tegen te zullen stemmen. Op 18 juli moet de gemeenteraad een definitief oordeel vellen.

Deel dit artikel: