Raad wil eerder 'second opinion' cultuurpaleis

DEN HAAG - Het Haagse college moet de gemeenteraad binnen enkele weken een ‘second opinion’ leveren over de financiële risico’s van het cultuurpaleis. Het college van burgemeester en wethouders zegt deze extra informatie pas te kunnen geven na de raadsvergadering waarin een definitief besluit genomen wordt over het bouwproject. Dat is volgens de raad te laat en wil de second opinion eerder.

Dat bleek woensdagochtend tijdens het eerste raadsdebat over het cultuurpaleis. In het nieuwe gebouw op het Spuiplein moeten het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Danstheater komen.

Volgens het college zal het project zorgen voor een impuls voor de binnenstad waardoor meer mensen naar Den Haag zullen komen. Dit is goed voor de lokale economie. Het project kost 181 miljoen euro. De ‘ second opinion’  moet inzicht geven in de bouwkosten. De oppositie verwacht namelijk dat het project niet binnen de 181 miljoen euro zal blijven. De SP heeft berekend dat het zeker 50 miljoen euro duurder zal worden door tegenvallers. De collegepartijen willen om een goed oordeel te vellen over het cultuurpaleis de ‘second opinion’  ook voor de raadsvergadering van 18 juli hebben.

Harde noten

Tijdens de vergadering kraakten de oppositiepartijen harde noten. De hele oppositie  wil dat het besluit wordt uitgesteld omdat er essentiële informatie in het voorstel ontbreekt. Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij: ‘ Het plan is onvoldragen en het is onverantwoord om nu al een besluit te nemen. Dat is een recept voor ongelukken.’ 


Ook GroenLinks vindt dat er nog veel vragen openstaan. ‘ Het college denkt het jaarlijks exploitatietekort van negen ton euro in 10 jaar te kunnen afbouwen’, zegt GroenLinks-raadslid Inge Vianen. ‘ Maar mij blijkt totaal niet hoe het college dit wil doen. Ik maak mij daar zorgen over.’ De partijen vinden dat het besluit pas na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 genomen kan worden, zodat de kiezer mee kan praten.

De wethouders Norder en De Jong reageren pas volgende week op de vragen vanuit de raadscommissie. Er was geen tijd meer om de vragen te beantwoorden. Begin juli houdt de PvdA een extra ledenvergadering over het cultuurpaleis. De vergadering is belegd door een aantal kritische leden. Zij staan niet achter het project. 

Deel dit artikel: