Veteranendag in Den Haag: ‘Eindelijk erkenning en respect’

DEN HAAG - De Nederlandse veteranen, militairen en oud-militairen die op missie zijn uitgezonden, worden zaterdag voor de negende keer geëerd tijdens de Nederlandse Veteranendag in Den Haag. Daarmee lijkt Veteranendag ingeburgerd te zijn in de Nederlandse samenleving.

Op de speciale facebookpagina van Veteranendag  laten veel veteranen weten hoe belangrijk deze dag voor hen is. ‘Eindelijk erkenning en respect‘ valt in veel reacties te lezen.

Mensen zwaaien

‘Op Veteranendag sta je als veteraan in het zonnetje. Dat begint al onderweg op het station en in de trein. Ineens ben je als veteraan herkenbaar. Mensen zwaaien en steken hun duim op of beginnen een verhaal tegen je’, schrijft Marc Westendorp.

Voor William Steegh  is Veteranendag een jaarlijks hoogtepunt waarvoor hij speciaal uit Denemarken komt. ‘Om toch een stukje erkenning en waardering te mogen ontvangen van het Nederlandse volk. Je ziet je maten en vrienden weer gezellig samen zijn’, zo  besluit veteraan Steegh.

Respect

Het zijn niet alleen de veteranen zelf die zich erkend voelen. Ook de omgeving is trots en blij met Veteranendag. ‘Mijn vader en een hoop vrienden lopen mee... Allemaal UNIFIL-ers (Uitzending Libanon '79-'85) Heel veel respect voor datgene dat zij gedaan en doorstaan hebben, maar dat geldt eigenlijk voor alle veteranen’, schrijft Floris Baars.

Koning Willem-Alexander neemt het defilé af. Het is voor het eerst dat in het naoorlogse Nederland het staatshoofd een veteranendefilé afneemt.  In België en Engeland is het wel gebruikelijk dat respectievelijk koning Albert II en koningin Elizabeth het veteranendefilé afnemen. Als kroonprins nam Willem-Alexander sinds 2005 ook al het Veteranendefilé af op Veteranendag in Den Haag.

Deel dit artikel: