Haagse veteranen geëerd op stadhuis

DEN HAAG - Enkele honderden veteranen zijn woensdagavond feestelijk ontvangen op het stadhuis van Den Haag. Met een witte anjer op het revers en medailles op de borst werden de oud-militairen getrakteerd op haring, een glaasje wijn en enkele toespraken.

De bijeenkomst is al jaren een traditie in Den Haag, naast de landelijke Veteranendag van aanstaande zaterdag. De aanwezige veteranen vinden het positief dat er de laatste jaren meer aandacht is voor oud-militairen.

Roch de Jong, veteraan van de Tweede Wereldoorlog, vindt dat er vooral openlijk meer waardering is dan vroeger. 'Goed ook dat de gemeente Den Haag deze traditie volhoudt, ondanks de economisch moeilijke tijden,' zegt De Jong.

'Jaren miskend'

Ab van Leeuwen diende van 1948 tot 1950 op Java. Hij is ook blij met de nieuwe belangstelling voor de veteranen. 'We zijn jaren miskend. Ik maakte eerst de Tweede Wereldoorlog mee en drie jaar later moest ik naar Indië. Daar koos je toen nog niet voor. Na drie jaar dienst kwam ik weer terug in Nederland. Ik kreeg wat geld voor een nieuw pak en dat was het. Tegenwoordig is dat veel beter geregeld.'

Deel dit artikel: