FNV wil einde aan 'uitbuitingspraktijken' bij PostNL

DEN HAAG - PostNL legt volgens de vakbond alle risico's (ziekte, verzekeringen, pensioen) bij de zelfstandige postbezorgers. FNV Bondgenoten onderzoekt nu of er sprake is van schijnzelfstandigheid.

'Er is sprake van schijnzelfstandigheid als mensen afhankelijk zijn van één opdrachtgever en in feite gewoon werknemer zijn zonder de bescherming die daarbij hoort', aldus een woordvoerder van de FNV.

Kwetsbare groep

FNV Bondgenoten constateerde al eerder dat pakketbezorgers die als zelfstandige voor Post.NL werken een kwetsbare groep vormen die tegen enorm lage tarieven moet werken. En dat meer dan 12 uur per dag moet doen om een redelijk inkomen te verwerven.

FNV als bemiddelaar

De vakbond steunt de stakende bezorgers en treedt op als bemiddelaar bij de wild uitgebroken werkstaking. ‘De druk op de postsector is groot. We begrijpen de klachten’, aldus de woordvoerder. De werkonderbreking bereikte woensdag onze regio. Bezorgers in Katwijk en Wateringen bezorgen geen pakketjes.
 
De pakketbezorgers verdienen op een stakingsdag niets. FNV Bondgenoten: ‘Het kost ze zelfs geld om een dag niet te werken, maar we betalen ze niet uit de stakerskas. We treden slechts op als bemiddelaar, niet als onderhandelaar.'

Donderdag om 14.00 uur vindt overleg plaats tussen FNV en PostNL in de vestiging Jarmuiden Amsterdam van Post NL.

 

Deel dit artikel: