Begrip en angst onder bewoners sloopwoningen De Kooi in Leiden

LEIDEN - Bewoners in de Leidse wijk de Oude Kooi zeggen begrip te hebben voor het feit dat 91 woningen alsnog worden gesloopt en niet gerenoveerd. Maar ze hebben wel angst dat ze niet kunnen terugkeren zodra de nieuwbouw gereed is, omdat de woningen dan te duur zouden zijn. Dat blijkt uit een rondgang die Omroep West donderdag in de wijk maakte.

Woningcorporatie De Sleutels en de gemeente Leiden maakten woensdag bekend dat de woningen toch tegen de vlakte gaan. In eerste instantie zouden ze gerenoveerd worden, maar uit onderzoek van de woningcorporatie bleek dat dit voor deze huizen geen optie is.

Wateroverlast

Het gaat om een aantal woningen in de Timorstraat, Parkstraat, Lombokstraat, Atjehstraat en Driftstraat. In dit deel van de Oude Kooi is regelmatig wateroverlast, bij regen stroomt het water de huizen in. Renovatie kan dit probleem niet oplossen, aldus de betrokken partijen.

Daarom is besloten tot sloop en nieuwbouw die hoger komt te liggen. De overige woonblokken in de Oude Kooi worden wel gewoon gerenoveerd.

Angst voor hogere huren

De bewoners staan nu achter dit plan, maar vrezen dat terugkeer toch niet zo gemakkelijk zal zijn omdat de huren veel hoger zouden worden. De corporatie spreekt dit tegen. Volgens De Sleutels komen er wel degelijk sociale huurwoningen terug in de wijk. Die zullen weliswaar iets duurder worden om te huren, maar zijn ook energiezuiniger. Per saldo blijven de woningen daardoor net zo betaalbaar als nu, aldus de corporatie.

De woningen worden in september 2014 gesloopt. Eind 2015, begin 2016 moet de nieuwbouw klaar zijn.

Deel dit artikel: