Rutte: alle lof voor de veteranen

DEN HAAG - Nederland herkent en erkent zijn veteranen. Dat heeft premier Rutte gezegd tijdens de officiƫle opening van de Veteranendag in de Ridderzaal. Rutte prees de Nederlandse militairen.

Het zijn volgens hem de 'best opgeleide en meest professionele' militairen  ter wereld. Nederlandse troepen zijn volgens hem zelfstandig en kunnen werken onder onder hoge druk en in vijandige omgeving.

De premier wees erop dat er voor veteranen veel ten goede is veranderd. De militairen die na de Tweede Wereldoorlog werden uitgezonden naar toenmalig Nederlands-Indië, Korea en Nieuw-Guinea waren meestal niet goed voorbereid en werden verrast door het gevaar, de ontberingen en het klimaat. Bij terugkomst konden ze hun verhaal vaak niet kwijt en moesten 'hun verdriet en moeilijke herinneringen in stilte verwerken', aldus Rutte.

Hij richtte ook nog speciaal het woord tot koning Willem-Alexander, die Veteranendag voor het eerst als koning bijwoonde. 'Uw grootvader, prins Bernhard, was, is en blijft de veteraan der veteranen. En met uw aanwezigheid hier in de Ridderzaal geeft u de duidelijke boodschap af dat u als koning de traditie van verbondenheid met onze veteranen wilt voortzetten. (..) Zeer veel dank daarvoor'.

Deel dit artikel: