'Haagse ronselaar Ibrahim de Turk is dood'

DEN HAAG - De in Syrië omgekomen jihadstrijder, waar NRC Handelsblad zaterdag over schrijft, is de Haagse Murat Ö, ook wel bekend als Ibrahim de Turk. Omroep West meldde in april dat ouders uit de Haagse Schilderswijk aangifte tegen hem gedaan hebben vanwege zijn ronselpraktijken.

Hij zou stelselmatig hebben geprobeerd jongeren om te praten in Syrië te gaan vechten.

De krant baseert de berichtgeving op informatie van 'ingewijden' en meldt ook dat de advocaat van Murat Ö zijn overlijden niet wil bevestigen of ontkennen.

Radicale moskee in Eindhoven

Ö. werd in 1970 geboren in Turkije. Hij woonde een tijd in Eindhoven en ging in die periode naar de in die stad gevestigde radicale moskee Al Fourqaan. Via Rotterdam belandde hij uiteindelijk in de Haagse Schilderswijk, waar hij bekend stond als Ibrahim de Turk.

Een groep Haagse ouders deed eerder dit jaar aangifte tegen hem vanwege het ronselen van jongeren in de Schilderswijk voor de jihad in Syrië.

Op de radar van veiligheidsdiensten

Murat Ö. werd al lang in de gaten gehouden door de politie en veiligheidsdiensten. In 2003 stond hij al eens voor de rechtbank in Rotterdam voor het werven van jihandstrijders. Hij werd toen bij gebrek aan bewijs vrijgesproken.

In 2005 werd hij in verband gebracht met drie jongens uit Den Haag, die op weg naar Tsjetsjenië om daar te gaan vechten in Azerbeidzjan werden gearresteerd. In 2007 werd hij opnieuw opgepakt als rekruteringsverdachte en weer vrijgelaten bij gebrek aan bewijs.

Deel dit artikel: