Snelle groei aan jihadstrijders stagneert

REGIO - De snelle groei eerder dit jaar van het aantal jihadstrijders naar Syrië lijkt gestagneerd. Dat schrijft minister Ivo Opstelten van veiligheid aan de Tweede kamer.

De stagnatie is niet alleen in Nederland te zien, maar ook in vergelijkbare andere Westerse landen. Mogelijk kan dat worden verklaard door allerlei diverse initiatieven vanuit de moslimgemeenschappen. 

Publieke verklaringen

'De publieke verklaringen tegen de strijd in Syrië zijn belangrijke signalen waarvan een ontmoedigende werking kan uitgaan', schrijft Opstelten.

De bewindsman stelt ook dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is, daarom blijft het dreigingsniveau voor terrorisme op het een na hoogste niveau. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof verhoogde in maart van dit jaar voor het eerst sinds 2009 het niveau naar 'substantieel'.

'Geen zorgen'

Destijds zei Schoof dat burgers op straat niets merken van de verhoging en ze hoeven zich geen zorgen te maken. Hij vertelde dat onder meer de geheime dienst AIVD en de politie 'hun alertheid hebben verhoogd en hun inspanningen hebben geïntensiveerd'.

Onder andere vanuit Delft, Zoetermeer en Den Haag waren jihadreizigers naar Syrië afgereisd.

Deel dit artikel: