Mauritshuis klaart risicovol deel verbouwing

DEN HAAG - Het meest risicovolle deel van de verbouwing van het Mauritshuis in Den Haag is zo goed als achter de rug. De ondergrondse verbinding die is gemaakt met het naastgelegen pand is vrijwel klaar. Volgens zakelijk directeur Victor Moussault liggen de renovatie en uitbreiding op schema.

Het Mauritshuis, naast het Haagse Binnenhof, sloot vorig jaar april de deuren voor een periode van zo'n 2 jaar. Nadat de collectie elders was ondergebracht, begon in juni de renovatie. Het museum krijgt een ondergrondse foyer die het 17e-eeuwse stadspaleis verbindt met het nabijgelegen gebouw Plein 26, waarmee de oppervlakte van het museum wordt vergroot.

Glazen lift

Vanaf het voorplein kunnen bezoekers in een glazen ronde lift naar beneden. De oude ingang vervalt hiermee. De ruwbouw onder de grond is nu klaar, waarbij waterdichtheid zo vlak naast de Hofvijver een belangrijke rol speelde.

Meer risico's

Het ondergrondse vloeroppervlak is 725 vierkante meter groot. Volgens Moussault loop je bij de bouw in een stad altijd meer risico's. 'We zitten naast het parlement, de premier is letterlijk onze buurman. Als er dan iets mis gaat, zijn de gevolgen groot.' Zo was alleen het omleggen van de kabels en leidingen al een uitdaging. 'Die lopen door de Korte Vijverberg, wat wel het dichtst bekabelde gebied van Nederland wordt genoemd. Dat is ook wel logisch met het parlement en de ministeries hier.' Deze klus was echter al geklaard voordat de overige werkzaamheden begonnen.

Oorspronkelijke kleuren weer terug

Nu de verbouwing zo ongeveer op de helft is, wordt het tijd voor de opbouw. Ook krijgt de buitenkant een schilderbeurt, waarbij precies is onderzocht wat de oorspronkelijke kleuren van het stadspaleis waren.

De directeur rekent na de opening op ongeveer een kwart meer bezoekers dan voorheen, toen de teller op zo'n 250.000 per jaar stond. Ook wil het museum plek bieden aan evenementen. De totale kosten van de renovatiewerkzaamheden bedragen zo'n 22 miljoen euro. Het is de bedoeling dat het Mauritshuis halverwege 2014 weer opengaat.

Deel dit artikel: