'Haagse raad wilde zelf snel besluit cultuurpaleis'

DEN HAAG - De Haagse gemeenteraad wilde zelf dat er al voor deze zomer een besluit wordt genomen over het cultuurpaleis. Dat zei wethouder Norder van Den Haag woensdagavond tijdens een commissievergadering over het bouwproject op het Spuiplein. Volgens de oppositiepartijen Haagse Stadspartij, GroenLinks en de SP is dit pertinent niet waar.

Norder stelde dat enkele maanden geleden met de raad is afgesproken dat de plannen voor de bouw van het nieuwe onderkomen voor het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Danstheater voor de zomer klaar zouden zijn. De wethouder zei daar wel zijn bedenkingen bij te hebben gehad maar stemde toch in.

De oppositie ontkent deze gang van zaken. Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij zegt dat de raad helemaal niet heeft gevraagd om zo snel een besluit te nemen. ‘Het plan is nog helemaal niet compleet maar wordt er op deze manier toch doorheen gejast.’

Ook GroenLinks wil dat de beslissing uitgesteld wordt. GroenLinks-raadslid Inge Vianen: ‘We hebben geen duidelijk inzicht in de financiële risico’s en zo zijn er nog meer onduidelijkheden.’ De partij wil dat pas na de gemeenteraadsverkiezingen  in maart 2014 een beslissing genomen wordt over het cultuurpaleis. Zo kan de kiezer meebeslissen.

Duurder

Volgens de SP gaat het cultuurpaleis waarvoor 181 miljoen euro moet worden uitgetrokken, zeker 50 miljoen euro duurder worden. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken, zegt SP-fractievoorzitter Ingrid Gyomorei. Het gebruiken van vertrouwelijk informatie irriteerde Norder. ‘Informatie is vertrouwelijk wanneer het openbaar maken ervan de gemeente of derden kan schaden. Ik vind het kwalijk en risicovol als een raadslid dit gebruikt.’

De initiatiefnemers van een alternatief plan krijgen donderdagavond de gelegenheid om tijdens de raadscommissie hun voorstel te presenteren. Het gaat om een groep architecten en bouwkundigen die een bouwplan heeft gemaakt waarbij de huidige gebouwen grotendeels gerenoveerd worden. Dit plan is 80 miljoen euro goedkoper dan het voorstel van het college. Op 18 juli neemt de gemeenteraad een definitief besluit over het cultuurpaleis.  

Deel dit artikel: