Haagse wethouder Norder serveert alternatief plan Dooievaar af

DEN HAAG - Wethouder Marnix Norder van Den Haag ziet helemaal niets in het alternatieve plan voor het cultuurpaleis dat is gemaakt door actiegroep Dooievaar.

Volgens de wethouder zijn de financiële risico’s van het alternatief groot, is de kans op vertraging aanzienlijk en is het gebouw onhandig. 'Je hebt voor veel geld een gebouw dat je eigenlijk niet wilt', zo zei hij tegen de initiatiefnemers.

Donderdagvond presenteerden de initiatiefnemers van het alternatief hun plannen voor een nieuw onderkomen voor het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Danstheater aan raadsleden en de wethouders Marnix Norder en Marjolein de Jong.

Renovatie

In dit voorstel worden de huidige Dr. Antonphilipszaal en het Lucent Danstheater op het Spuiplein niet gesloopt maar grotendeels gerenoveerd. Het leegstaande ministerie van Justitie moet geschikt gemaakt worden voor het Koninklijk Conservatorium. De kosten komen uit op 130 miljoen euro.

Het Haagse college wil de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater juist wel slopen en een heel nieuw gebouw neerzetten. Dit project is duurder en komt uit op 181 miljoen euro.

'Financiële risico’s'

Een veel beter plan dan het alternatief, vindt Norder. 'De financiële risico’s van het alternatief zijn groter, omdat je bij een renovatie niet weet wat je tegenkomt. Daarom vallen de kosten bij een verbouwing altijd hoger uit. De kans op vertraging is bij renovatie dus ook groter dan bij nieuwbouw.'

Verder is het gebouw onhandig. 'Door de manier waarop het pand is gesitueerd, is het in een aantal opzichten slecht toegankelijk. Het is vanuit logistiek oogpunt niet handig.'

'Geen volwaardig alternatief'

Norder waardeert de inzet en betrokkenheid van Dooievaar maar ziet het plan niet als een volwaardig alternatief. 'Het bevestigt eerder onze visie en de weg die we zijn ingeslagen. Voor iets meer geld dan het alternatieve plan, kunnen we een gebouw neerzetten dat echt aantrekkelijk is en zorgt voor nieuw elan in de stad.'

Op 18 juli beslist de gemeenteraad in Den Haag over het nieuwe cultuurpaleis in de binnenstad.

Deel dit artikel: