Verjaardagstaart Dalai Lama valt niet in de smaak bij Chinese ambassade

DEN HAAG - De Chinese ambassade in Den Haag heeft een taart geweigerd die vrijdagochtend werd aangeboden voor de jarige Tibetaanse leider Dalai Lama.

De taart met daarop een portret van de nu 78-jarige Dalai Lama werd aangeboden door zo'n veertig actievoerders die onder begeleiding van de politie aanbelden bij de ambassade. Het hek bleef dicht omdat de verhouding tussen China en Tibet gespannen is. Tibet verzet zich al heel lang tegen de Chinese overheersing van het land. Het is in China en Tibet zelfs verboden om afbeeldingen van de Dalai Lama te bezitten of zelfs zijn naam maar te noemen

Taart onderdeel van groter project

Het aanbieden van de taart maakt deel uit van een veel groter project waaraan de Chinezen hebben meegewerkt zonder het te weten. Als protestactie heeft het Amsterdamse kunstenaarscollectief Airo Caravan een enorm portret van de geestelijk leider in 16 stukken gesneden en deze stukken als losse 'abstracte' afbeeldingen laten schilderen in schilderwerkplaatsen in China. Zonder het zelf te weten hebben 16 Chinese kunstenaars zo samengewerkt in het vervaardigen van een portret van hét symbool van vrede en eenheid.


 

Deel dit artikel: