'Cultuurpaleis mogelijk miljoenen duurder'

DEN HAAG - De kans is reëel dat de bouw van het cultuurpaleis 8,8 miljoen euro duurder uitpakt dan de 181 miljoen euro waar het Haagse college van burgemeester en wethouders vanuit gaat. Dat stelt onderzoeksbureau BBN adviseurs, die in opdracht van de Haagse Stadspartij een ‘second opinion’ naar de bouwkosten van het project heeft gedaan.

Het college wil de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater op het Spuiplein in Den Haag slopen en hiervoor een nieuw pand terugbouwen. Hierin moeten het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium komen.

Maar volgens BBN adviseurs is het aannemelijk dat de bouwkosten voor het project ministens 8,8 miljoen euro duurder worden. De conclusie van wethouder Norder dat de bouwkosten niet of nauwelijks zouden toenemen wordt niet gedeeld door het bureau.

Verbeteringen 

De reden van de verwachte kostenstijging ligt volgens BBN adviseurs in de verbeteringen aan het ontwerp die het college heeft doorgevoerd. Deze zouden grotere risico’s met zich meebrengen. Ook heeft het college het ontwerp op een aantal punten versoberd. Maar daar heeft het onderzoeksbureau weinig vertrouwen in.

Verder staan in het voorlopig ontwerp nog veel onduidelijkheden, vindt BBN adviseurs. Met name ten aanzien van de uitwerking van de draagconstructie, akoestiek en de interne logistiek van personen en goederen.

Voorspiegelen

Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij is niet verrast door de uitkomsten van het onderzoek: 'Iedereen in de stad weet dat het bouwproject duurder uitpakt dan voorgesteld. Uit het onderzoek blijkt dat de hogere kosten zelfs op kunnen lopen tot 15 miljoen euro. Ik ben niet verrast maar wel geschrokken van de uitkomsten omdat het college ons voorspiegelt dat het plan binnen de 181 miljoen euro blijft. Maar nu blijkt dus dat dit niet zo is.'  

Op 18 juli moet de gemeenteraad een definitief besluit nemen over het cultuurpaleis. Het is een omstreden plan. Er zijn veel tegenstanders. Maandagavond is een algemene ledenraadsvergadering van de PvdA. Deze is belegd door kritische PvdA-leden.

Deel dit artikel: