Adri Duivesteijn: 'Cultuurpaleis wordt gebouw voor iedereen'

DEN HAAG - Adri Duivesteijn, voormalig PvdA-wethouder in Den Haag vindt dat het cultuurpaleis er moet komen, ook al heeft de ledenraad van de Haagse PvdA zich in meerderheid tegen het bouwproject gekeerd.

Duivesteijn steunt de fractie als deze het advies van de leden naast zich neerlegt. Binnen de PvdA in Den Haag is een crisis ontstaan nadat maandagavond tijdens een extra ledenvergadering een motie tegen het Spuiforum werd aangenomen met 66 tegen 53 stemmen.

De PvdA-leden vinden het nieuwe gebouw voor het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium dat 181 miljoen euro kost, te duur in deze tijden van crisis. Ook zijn de financiële risico’s te groot en is er weinig steun in de stad voor het plan.  

'Eigen verantwoordelijkheid'

Maar Duivesteijn ziet dat anders en vindt dat de fractie het advies van de leden niet hoeft over te nemen. ‘De fractie heeft een eigen verantwoordelijkheid en kan deze ook nemen', zo stelt hij op twitter.

Volgens de oud-wethouder moet het cultuurpaleis op het Spuiplein er komen omdat Den Haag behoefte heeft aan een centrum waar mensen en cultuur samenkomen. ‘Het Spuiforum brengt dat en verdient dus steun, ook in deze tijd.’

Duivesteijn noemt het cultuurpaleis ‘spectaculair’ maar verwacht dat het een gebouw van en voor mensen van de stad wordt.

Weg om conflict

Adri Duivesteijn was van 1980 tot 1989 wethouder stadsvernieuwing in Den Haag en verantwoordelijk voor de bouw van het Haagse stadhuis. In 1989 trad hij af vanwege een conflict over de inschatting van de financiële risico’s van de bouw van het stadhuis. Toch kwam het stadhuis op het Spuiplein er.

Duivesteijn werd later wethouder in Almere en is nu lid van de Eerste Kamer.

Deel dit artikel: