Crisis in Haagse PvdA niet bezworen

DEN HAAG - De crisis binnen de Haagse PvdA duurt voort. Tijdens een commissievergadering over de bouw van het cultuurpaleis liet PvdA-raadslid Jos de Jong woensdagochtend weten dat het crisisoverleg van de fractie de avond ervoor nog niets heeft opgeleverd.

De PvdA-fractie zit in de problemen doordat een meerderheid van de partijleden zich maandag tegen het cultuurpaleis keerde. Het college van burgemeester en wethouders waar de PvdA deel  van uitmaakt, wil op het Spuiplein een nieuw gebouw neerzetten voor het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium. De kosten zijn 181 miljoen euro.

De Haagse PvdA-partijleden vinden dit te duur in deze tijden van bezuinigingen. Ook zouden de financiële risico’s te groot zijn en is er weinig steun voor in de stad. Het college denkt juist dat de investering in het cultuurgebouw werkgelegenheid oplevert. Ook zou het meer mensen naar de stad trekken waardoor de lokale economie wordt gestimuleerd.

Geen standpunt

De fractie zit met de situatie in de maag, zei PvdA-raadslid Jos de Jong. ‘We hebben meer tijd nodig om tot een standpunt te komen. We willen de komende dagen praten met coalitiegenoten, oppositiepartijen en andere betrokkenen zodat wij daarna kunnen bepalen hoe wij met de situatie omgaan.’ 

De Jong zei zich daarom niet te kunnen mengen in het debat. Het voorstel van de oppositie om de discussie op te schorten kreeg geen meerderheid. Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij besloot daarom om het debat te boycotten. Hij vindt dat er geen goed debat gevoerd kan worden als de grootste collegepartij geen inbreng heeft.

Uitstel

Het is de bedoeling dat op donderdag 18 juli een definitief besluit genomen wordt door de gemeenteraad. De kans bestaat dat dit uitgesteld wordt zodat alternatieve plannen eerst goed bekeken kunnen worden.  

Deel dit artikel: