'Rechten patiënt door politie geschonden'

DEN HAAG - De politie schendt de rechten van patiënten op de spoedeisende hulp (SEH). Dat meldt de stichting Medicus en Maatschappij. Volgens de voorzitter van de stichting worden artsen van de SEH regelmatig voor de voeten gelopen door politieagenten.

Het gaat zelfs zo ver dat agenten ongevraagd behandelkamers binnenkomen en medische gegevens gebruiken en verzamelen. Het gaat om patiënten die door agenten op de SEH worden begeleid zoals asielzoekers, verdachten en slachtoffers van een misdrijf.

De regels zijn dat politieagenten niet in behandelkamers mogen komen als er een patiënt wordt behandeld. Dit is vastgelegd in convenanten die ziekenhuizen met politie en justitie hebben afgesloten. Volgens de voorzitter van Medicus en Maatschappij worden deze regels echter wekelijks door agenten overtreden.

Verkrachtingszaak

Hij haalt een voorbeeld aan op de spoedeisende hulp in het MCH Westeinde-ziekenhuis in Den Haag. Daar werd een jonge vrouw, die slachtoffer was van een verkrachting, binnengebracht. De politieman die haar begeleidde, stond erop dat hij bij haar gynaecologisch onderzoek mocht zijn.

Ondanks verzet van de artsen en verpleegkundigen, blijft de agent bij het onderzoek aanwezig. Het medisch personeel accepteert dit uiteindelijk om moeilijkheden te vermijden.

'Arts mee naar bureau'

Een ander voorbeeld gaat over een agent die inlichtingen wilde over de medische toestand van een verdachte gewonde man. Wederom in het MCH Westeinde. Dit weigerde de arts op grond van het medisch beroepsgeheim.

De agent sommeerde de arts daarop mee te gaan naar het bureau. De bestuursvoorzitter van het ziekenhuis belde uiteindelijk met de hoofdcommissaris om dit te voorkomen.

De politie was donderdagavond nog niet in staat om dit verhalen te reageren.

Deel dit artikel: