Oplossing voor Haagse PvdA nog ver weg

DEN HAAG - De Haagse PvdA verwacht vrijdagavond nog niet uit de impasse te komen waarin de partij verkeert. De PvdA is in de problemen gekomen omdat de partijleden zich afgelopen maandag tijdens een algemene ledenvergadering tegen het cultuurpaleis keerden. De PvdA-fractie zoekt al dagen naar een oplossing. Mogelijk wordt het besluit over het Spuiforum uitgesteld.

Het college van burgemeester en wethouders, waar de PvdA deel van uitmaakt wil op het Spuiplein een cultuurpaleis bouwen waarin het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium samenkomen. De kosten zijn 181 miljoen euro.

Maar de leden van de PvdA hebben het bouwplan in meerderheid afgewezen omdat zij het te duur vinden in deze crisistijden. Hierdoor zit de PvdA-fractie in een spagaat tussen de eigen achterban en de coalitiegenoten, VVD, D66 en CDA.

Vrijdagavond komt de PvdA-fractie bijeen om de situatie te bespreken. Fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven die de afgelopen dagen op vakantie was schuift daar ook bij aan.

Volgens PvdA-raadslid Jos de Jong is de kans niet groot dat de fractie tot een defintief standpunt komt. ‘We zijn momenteel bezig met het voeren van gesprekken met coalitiegenoten, oppositiepartijen  en andere betrokkenen. Dat heeft nog wel even tijd nodig’, verwacht De Jong.

Uitstel

Die gesprekken zouden volgens ingewijden gaan over het uitstellen van het besluit over het cultuurpaleis tot na de zomer. De PvdA zou ruimte zoeken bij coalitiegenoten om de afspraak dat de gemeenteraad komende donderdag beslist, open te breken. Zo hoopt de partij de eigen achterban tevreden te stellen. Maar de collegepartijen lijken daar voorlopig weinig trek in te hebben.

Deel dit artikel: