Driekwart van de Hagenaars tegen cultuurpaleis

DEN HAAG - De weerstand tegen het Haagse cultuurpaleis is nog altijd groot. Driekwart van de Hagenaars (75 procent) vindt de bouw van het Spuiforum een slecht plan. 68 procent ziet liever renovatie van de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep West en EenVandaag onder 800 Hagenaars.

Eén op de vijf vindt de bouw van een cultuurpaleis op het Spuiplein wel een goed idee en zes procent heeft geen mening. Vorig jaar deden Omroep West en EenVandaag ook al onderzoek naar het Spuiforum. Toen wilde 79 procent het cultuurpaleis niet.

Deze week moet er een besluit vallen over het cultuurpaleis Spuiforum. Maandagmiddag om 17.00 uur is er op Radio West een live debat over het onderwerp. In het Spuiforum komen het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium. Voor dit plan moeten de huidige gebouwen gesloopt worden. Het project kost 181 miljoen euro.

Van de ondervraagden zegt 76 procent dat ‘de gemeente in deze tijden van bezuinigingen geen geld moet uitgeven aan de bouw van een theater’. 21 procent is het daar niet mee eens en 3 procent heeft geen mening.

Renovatie

Het alternatieve plan van actiegroep Dooievaar krijgt veel bijval van de ondervraagden. In dit plan worden de huidige zalen grotendeels gerenoveerd. Dit kost 130 miljoen euro. 68 procent ziet liever renovatie dan nieuwbouw, 19 procent vindt nieuwbouw beter en 13 procent heeft geen mening.

Verschillende oppositiepartijen hebben geopperd dat de beslissing over het Spuiforum moet worden uitgesteld tot na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014. Twee op de drie inwoners van Den Haag vinden het belangrijk dat de bouw van het cultuurpaleis een thema wordt bij de verkiezingen voor de gemeenteraad. Ruim een derde vindt dat niet belangrijk.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 800 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee uit Den Haag. Het onderzoek vond plaats  van 11 t/m 15 juli 2013 en is gehouden in samenwerking met Omroep West. Regionale peilingen worden gehouden onder het EenVandaag Opiniepanel. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Lees meer over het Spuiforum in het dossier.

Deel dit artikel: