Geheim overleg in Haags restaurant over cultuurpaleis

DEN HAAG - In een Haags restaurant aan het Plein is maandagmiddag geheim topoverleg geweest over het cultuurpaleis. De wethouders Marnix Norder en Ingrid van Engelshoven zijn samen met de fractievoorzitters van de collegepartijen PvdA, D66, VVD en CDA gesignaleerd bij restaurant Plein Negentien.

Volgens PvdA-fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven is de bijeenkomst gebruikt om ‘het een en ander met elkaar af te stemmen’. ‘Dat gebeurt wel vaker, zeker bij bijzondere gevallen’, zegt zij. ‘Vanavond hebben alle partijen een fractievergadering en dan is het handig als wij van elkaar weten hoe het er voor staat.’ Dat zegt ook VVD-fractievoorzitter Martin Wörsdörfer. ‘We hebben wel vaker overleg met elkaar.’

Impasse

Het gemeentebestuur probeert uit de impasse te komen waarin het terecht is gekomen nadat de leden van de PvdA zich vorige week tegen het cultuurpaleis keerden. En dat heeft haast, want deze week beslist de Haagse gemeenteraad over de bouw van het Spuiforum. Dat wordt het nieuwe onderkomen van het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium.  Het nieuwe gebouw dat 181 miljoen euro gaat kosten, moet op het Spuiplein komen.

Maar een meerderheid van de leden van de PvdA ziet het project niet zitten. Ze vinden het te duur, het project zou financieel te risicovol zijn en er is te weinig steun voor in de stad. De PvdA-fractie wil nu niet meer zonder meer instemmen met het cultuurpaleis. De fractie lijkt aan te koersen op uitstel van het besluit tot na de zomer. Maar de collegepartijen hebben daar vooralsnog geen trek in. Donderdag moet er duidelijkheid zijn.

Stadsdebat

Op Radio West is maandagmiddag tussen 17.00 uur en 18.00 uur een stadsdebat over de bouw van het cultuurpaleis. Het debat is rechtstreeks te volgen via 89.3 FM en natuurlijk op deze website.

Deel dit artikel: