PvdA: nog geen witte rook over Spuiforum

DEN HAAG - De Haagse PvdA heeft nog een dag nodig om met een definitief standpunt te komen over de bouw van het nieuwe cultuurpaleis in de stad.

Dat zei raadslid Jos de Jong na afloop van weer een uren durend fractieoverleg over de kwestie. De raadsleden van de PvdA en de wethouders kwamen maandag vanaf vijf uur bijeen om over het Spuiforum te praten. Wethouder Marnix Norder (stadsontwikkeling) schoof iets later aan, omdat hij bij Omroep West meedeed aan het stadsdebat over het 181 miljoen euro kostende project meedeed.

Volgens De Jong heeft de PvdA nog een dag nodig om een definitief standpunt te bepalen. Die dag gaat onder meer worden gebruikt om weer met de coalitiepartners te praten. Maandag was er ook al zo’n gesprek met VVD, D66 en CDA.

Nu grote druk op PvdA

Met het uitstellen van een definitief oordeel over het Spuiforum legt de PvdA zichzelf een grote druk op. Dinsdagavond wordt er weer in het openbaar in een commissievergadering over de kwestie gesproken. D66-wethouder Marjolein de Jong (Cultuur) zei in het debat bij Omroep West dat er geen belemmeringen meer zijn om een beslissing te nemen. Alle plannen en doorrekeningen liggen klaar, verklaarde zij.

De PvdA heeft het moeilijk met het dossier-Spuiforum. Het plan werd in gang gezet door wethouders van die partij. Begin november vorig jaar stemde ook al bijna de hele fractie voor het principe-besluit. Alleen raadslid Gerard Verspuij was toen tegen.

Leden van partij zijn tegen

De periode daarna begon het verzet in de stad nog verder toe te nemen en werd ook een alternatief gepresenteerd door de tegenstanders, verenigd in de werkgroep Dooievaar. Ook begon het verzet in de PvdA zelf toe te nemen. Vorige week maandag nam een meerderheid van de partij tijdens een extra ledenvergadering een motie aan die uitspreekt dat het Spuiforum er niet moet komen.

Sindsdien wordt er in het Haagse stadhuis koortsachtig overlegd. De PvdA kwam inmiddels al drie keer bijeen voor fractievergaderingen. Ook zijn er gesprekken met de ander coalitiepartijen om uit de impasse te komen.

 

Deel dit artikel: