Verzet in PvdA tegen cultuurpaleis groeit

DEN HAAG - Binnen de fractie van de Haagse PvdA neemt het verzet tegen de bouw van het nieuwe cultuurpaleis op het Spuiplein toe. Naast raadslid Gerard Verspuij spreekt nu ook Mustafa Okcuoglu zich openlijk uit tegen de bouw van het Spuiforum.

‘Er staan steeds langere rijen bij de voedselbanken, de werkeloosheid neemt toe, wij moeten buurtbibliotheken sluiten. Dan is het niet verantwoord om bijna 200 miljoen euro te investeren in een Spuiforum,’ zegt hij tegen Omroep West.

In het Haagse stadhuis wordt op dit moment koortsachtig naar een manier gezocht om uit de impasse te komen die ontstond nadat de ledenvergadering van de PvdA zich vorige week maandag tegen de bouw keerde van een nieuw onderkomen voor onder meer het Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater en Koninklijk Conservatorium.

Urenlange debatten

De PvdA-fractie kwam maandagavond voor de derde keer in een week bij elkaar om weer urenlang over de kwestie te praten. De partij wil nu uitstel van een besluit tot net na de zomervakantie, zeggen betrouwbare bronnen. Die periode tot september moet worden gebruikt om het alternatieve plan van de werkgroep Dooievaar nog eens grondig te onderzoeken.

Volgens ingewijden heeft PvdA-wethouder Marnix Norder (stadsontwikkeling) dat voorstel dinsdagmorgen ingebracht tijdens de collegevergadering, waar tegenwoordig ook bijna wekelijks over het Spuiforum wordt gesproken.

Irritatie over draai PvdA

Bij de andere coalitiepartijen VVD, D66 en CDA is irritatie ontstaan over de draai van de PvdA, die eerder uitgesproken voorstander van het Spuiforum was. Vooral D66 zit er geharnast in, zoals het in het stadhuis wordt genoemd. Bronnen binnen het ijspaleis wisselen van mening over hoe hoog de spanningen precies oplopen.

Er zijn mensen die zeggen dat er wel onrust is, maar absoluut geen crisissfeer. Anderen verklaren juist wel dat de andere coalitiepartijen vreselijk balen en dat de kwestie hen een breuk waard is. De collegevergadering van dinsdag was aan het begin van de middag afgelopen en leidde in ieder geval niet tot een uiteenvallen van de coalitie.

Marge voorstanders neemt af

Ook tijdens de fractievergaderingen van de PvdA lopen de gemoederen hoog op. Raadslid Gerard Verspuij was altijd al tegen de bouw van een cultuurforum. Hij heeft nu steun gekregen van Mustafa Okcuoglu. Dat betekent dat de marge die de voorstanders hebben tijdens stemmingen in de gemeenteraad over de kwestie steeds kleiner wordt.

Vanavond wordt er tijdens een vergadering in het stadhuis weer in het openbaar over de kwestie gesproken. Dan moet duidelijk worden of de andere partijen het compromis van de PvdA kunnen accepteren.

Deel dit artikel: