Ouders stappen sneller naar huisarts door mazelenepidemie

Inenten
Inenten
REGIO - Sinds het uitbreken van de mazelenepidemie zien huisartsen steeds vaker jonge kinderen op het spreekuur verschijnen. Verontruste ouders stappen tegenwoordig sneller naar de huisarts als hun kind huiduitslag heeft. Dat heeft onderzoeksinstituut Nivel woensdag gemeld.
Bij kinderen die zijn ingeënt tegen de mazelen is extra ongerustheid niet nodig, want de kans dat zij mazelen krijgen is heel erg klein, zegt het Nivel. Gevaccineerde kinderen met 'vlekjes' hebben vaak een onschuldiger aandoening onder de leden, zoals de vijfde of de zesde ziekte, aldus het onderzoeksinstituut.

Biblebelt

De mazelen heersen momenteel in een gebied dat bekendstaat als de biblebelt, waar veel streng gelovigen wonen die vanwege hun geloof afzien van inentingen. Het Groene Hart, de Alblasserwaard, het Land van Heusden en Altena en de Bommelerwaard maken deel uit van dat gebied.
Het aantal meldingen van mensen dat besmet is met de ziekte ligt inmiddels op 321. Het werkelijke aantal mazelenpatiënten ligt vermoedelijk veel hoger, omdat niet alle patiënten naar de huisarts stappen. Een aantal kinderen met mazelen ligt in het ziekenhuis.
Op een school in de biblebelt zijn ook kinderen besmet met rodehond, zo werd vorige week bekend.