Extra fractieberaad Haagse PvdA over cultuurpaleis

DEN HAAG - De PvdA houdt woensdagavond een extra fractieberaad vanwege de problemen die zijn ontstaan rond het cultuurpaleis. Dinsdagavond is PvdA-raadslid Mustafa Okçuoglu boos uit de fractie gestapt.

Hij is het niet eens met het standpunt van zijn partij over het cultuurpaleis. Okçuoglu gaat verder als eenmansfractie. De vrees is dat er meer PvdA’ers donderdag tegen het collegevoorstel zullen stemmen.

Dinsdagavond werd duidelijk dat de PvdA-fractie donderdag wil instemmen met het verstrekken van 181 miljoen euro voor een nieuw onderkomen voor het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium.

De partij laat nog in het midden of het een voorkeur heeft voor een nieuw cultuurpaleis of voor een alternatief plan dat uitgaat van renovatie. Daarover wordt pas na de zomer beslist. Dan moet een uitgebreid onderzoek naar het alternatief zijn afgerond.

Volgens Okçuoglu is dit niet het standpunt dat in de fractie is afgesproken.  ‘Ik vind dat de PvdA teveel investeert in stenen en niet in mensen. Dat is op veel gebieden en al langere tijd het geval. De keuze voor het Spuiforum is voor mij de druppel die de emmer deed overlopen.’

In november stemde Okçuoglu nog voor het cultuurpaleis. Toen gaf de gemeenteraad in meerderheid groen licht aan het college om de plannen verder uit te werken. Deze uitgewerkte plannen liggen nu voor.

PvdA-raadslid Gerard Verspuij is de andere dissident in de fractie. Hij stemde in november als enige PvdA’er tegen het collegevoorstel. Ook donderdag zal hij niet met zijn fractiegenoten meestemmen.

Als er nog een derde PvdA’er de fractiediscipline donderdag aan zijn laars lapt, dan staken de stemmen. Dat betekent dat tijdens de eerstvolgende vergadering nogmaals gestemd moet gaan worden over het voorstel.

Maar omdat het eind van de week vakantie is, staat er pas op 19 september een raadsvergadering gepland. Dat zou dus weken vertraging betekenen. De PvdA-top zal dan ook alles doen om te voorkomen dat de kritische voorstanders zich bedenken en veranderen in tegenstanders.   

Deel dit artikel: