Van Aartsen: meer politietoezicht op de Hoefkade

DEN HAAG - De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen kondigt donderdag meer politietoezicht aan op de Hoefkade. Hij reageert daarmee op een petitie van de Partij van de Eenheid, waarin wordt opgeroepen om in te grijpen op de Hoefkade vanwege straatterreur.

Van Aartsen zegt tegenover Omroep West: 'In de komende periode zal daar meer politie op straat te zien zijn.'

De petitie is ondertekend door zo’n tachtig ondernemers en bewoners uit de Schilderswijk. Volgens de petitie wordt de buurt al jaren geteisterd door vechtpartijen, steekpartijen, vernielingen en verbale terreur tegen met name vrouwen. De petitie is nu een duidelijk signaal voor burgemeester Van Aartsen om het politietoezicht te verscherpen.

'Geen straatterreur maar overlast'

Van Aartsen erkent dat er problemen zijn op de Hoefkade, maar bestrijdt tegenover Omroep West dat er sprake is van straatterreur. Hij heeft het over ‘overlast’. Bewoners en ondernemers op de Hoefkade durven niet voor de microfoon van Omroep West te reageren. Zij erkennen de problemen, maar zijn bang voor represailles. Ze voelen zich bedreigd en hebben het over drugscriminaliteit, (woning-)inbraken en afpersing.

De Partij van de Eenheid wil dat de gemeente Den Haag de zogenoemde overlastwet toepast om in te grijpen op de Hoefkade. Maar volgens Van Aartsen kan dat alleen als er aangiftes worden gedaan. De burgemeester roept bewoners en ondernemers daarom op om naar de politie te gaan. Het argument dat de politie niets zou doen, noemt hij een fabel.

Schietpartij bij Las Palmas

Zondagavond was er een schietpartij bij café Las Palmas aan de Hoefkade. Daarbij vielen twee gewonden. Van Aartsen verwacht op korte termijn het café te sluiten. Vanwege de juridische procedure kan dit nog even duren, maar volgens de burgemeester is er voldoende aanleiding voor sluiting.

Deel dit artikel: