Lagere straffen voor woningovervallers Alphen na fouten politie en justitie

Wetboek van strafrecht
Wetboek van strafrecht
ALPHEN AAN DEN RIJN - Het gerechtshof in Den Haag heeft donderdag vijf mannen veroordeeld tot celstraffen variërend van vier jaar en negen maanden tot 9,5 jaar voor een gewelddadige woningoverval in Alphen aan den Rijn in juni 2010. De straffen vielen lager uit omdat er volgens het hof grote fouten zijn gemaakt door politie en justitie.
Politieambtenaren waren tijdens een bijeenkomst door een medewerkster van de politieacademie voorbereid op hun verhoor als getuige in deze strafzaak, die toen nog moest plaatsvinden. Er is aan de hand van de stukken van de desbetreffende strafzaak geoefend op de formulering van antwoorden die de getuigen moesten geven. Volgens het hof is de wijze van voorbereiding ontoelaatbaar.

Woningoverval met veel geweld

De overvallers drongen op 28 juni een huis in de Jan van Henegouwenstraat binnen. Zij hebben een wapen op het hoofd van de bewoner gehouden, hem in de wurggreep gehouden en bedreigd. Eén van de mannen is naar boven gegaan waar twee jonge kinderen lagen te slapen en heeft hen op één kamer gezet. Ook de moeder van de kinderen werd bedreigd met een wapen. De overvallers stelden haar vragen over de kluis op haar werk met de bedoeling om dit te bemachtigen.
Op het moment dat de politie in aantocht was, hebben de overvallers tegen de bewoner gezegd dat er een handgranaat op scherp stond en zijn zij de woning uitgevlucht. Twee van de vijf mannen probeerden zich in een sloot te verbergen, maar werden aangehouden.
De overige drie zijn via een tuin een ander huis binnengedrongen en hebben daar de bewoner met een vuurwapen bedreigd en zelfs een schot gelost. De man moest zijn autosleutels afgeven en werd op zijn hoofd geslagen. De overvallers zijn vervolgens met deze auto gevlucht.

Woningen uit voorzorg ontruimd

Langs de vluchtroute zijn geladen vuurwapens gevonden. De politie heeft die nacht een aantal woningen ontruimd om de buurtbewoners te beschermen. De drie overvallers zijn aangehouden toen ze in Waddinxveen tegen een paaltje reden.
Het hof heeft drie mannen die in Waddinxveen zijn opgepakt een gevangenisstraf van negen jaar en zes maanden opgelegd. De twee anderen werden veroordeeld tot vijf jaar en negen maanden en vier jaar en negen maanden.
Vanwege de grove fouten van politie en justitie heeft het hof de drie mannen zes maanden minder celstraf opgelegd en de twee anderen drie maanden minder. De rechtbank had gevangenisstraffen van zes tot tien jaar opgelegd.