Nationale AD-test: Beste haring komt opnieuw uit Leiden, Den Haag wordt tweede

DEN HAAG - Vishandel Atlantic uit Leiden is de winnaar geworden van de Nationale AD-Haringtest 2013. Dit maakt het AD vrijdagochtend officieel in de krant bekend en is inmiddels door de hoofdredactie aan Omroep West bevestigd.
Atlantic, gevestigd aan het Levendaal in Leiden, won de prestigieuze prijs ook al in 2012. Toen bekroonden de Turkse broers Tagi hun jarenlange opmars voor het eerst met goud.
Op de tweede plaats eindigen de gebroeders Simonis uit Scheveningen. Atlantic blijft in de uitslag Simonis, dat ook een 9,5 scoorde, net voor. ‘Net iets hogere rapportcijfers op de deelgebieden’, aldus het AD. Schmidt Zeevis uit Rotterdam wordt met een 9+ derde.
Opnieuw is de jury van de aansprekende test nu zeer te spreken over de kwaliteit van de Leidse haring van de gebroeders Abdullah en Umut Tagi.

Gewichtig moment

De jaarlijkse haringtest is voor alle visboeren en –leveranciers altijd een gewichtig moment. De AD-test kan bedrijven maken en breken, zo is in de afgelopen jaren wel gebleken. De krant bouwde er een enorme reputatie mee op.
Ondanks de verlate seizoenstart is de Hollandse Nieuwe dit jaar van een tegenvallende kwaliteit, aldus de AD-jury. Vooral de eerste weken is er veel ronduit matige haring in de markt gezet. Maar de prijzen gaan wel steeds omhoog: 2,25 euro is geen uitzondering.

Uitslag uitgelekt

De uitslag van de 32ste editie van de Haringtest lekte uit, nadat de winnaar het programma voor de prijsuitreiking van vrijdag per abuis vroegtijdig bekendmaakte. De totaaluitslag staat zaterdag in het AD.
De winnaar was donderdag verrast door een bezoek van Omroep West (video).