Actiegroep Dooievaar over Haags cultuurpaleis: 'Nee blijft nee'

Manifestatie Spuiforum Krankjorum
Manifestatie Spuiforum Krankjorum
DEN HAAG - Werkgroep Dooievaar blijft zich verzetten tegen het cultuurpaleis, ook al heeft het college van burgemeester en wethouders toegezegd dat het alternatieve plan van de werkgroep uitgebreid zal worden onderzocht. Maar volgens Dooievaar krijgt een ontwerp voor een cultureel complex op het Spuiplein pas een eerlijke kans als het Spuiforum van tafel is en er met een schone lei gestart kan worden.
Donderdag debatteert de Haagse gemeenteraad over het cultuurpaleis, het nieuwe onderkomen voor het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Danstheater. Onder druk van de PvdA heeft het college het voorstel aan de raad aangepast. De PvdA-fractie wilde tegemoetkomen aan de partijleden die zich vorige week in meerderheid tegen het cultuurpaleis keerden.
Aanpassing
De aanpassing betekent dat de raad moet beslissen over het verstrekken van 181 miljoen euro voor het bouwen van een cultureel complex op het Spuiplein. Maar of dat een geheel nieuw pand wordt of dat het renovatieplan van Dooievaar wordt uitgevoerd ligt nog in het midden. Hier gaat de komende weken uitgebreid onderzoek naar gedaan worden. Pas als deze uitslag bekend is, beslist de raad hierover.
Dooievaar heeft weinig vertrouwen in deze constructie. ‘Het is goed dat er een vergelijking tussen de twee verschillende stedenbouwkundige concepten wordt gemaakt,’ stelt de werkgroep. ‘Maar het kan sneller en goedkoper door donderdag definitief ‘nee’ te zeggen tegen het monstrum dat Spuiforum is genoemd. Pas dan is echt de weg vrij om 100 procent loyaal een schitterend complex te ontwerpen.’