'Leeggelopen zwembad was geluk bij ongeluk'

WESTLAND - Het was niet de bedoeling, maar toch heeft het leeglopen van openluchtzwembad De Waterman in Wateringen afgelopen weekend een positief bijeffect gehad. Doordat het bad leegstond, konden noodzakelijke werkzaamheden worden uitgevoerd.
In de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 juli is zeventig procent van het water per ongeluk uit het bad gestroomd. Dat kwam doordat de beheerder de hendel die de waterdoorvoer regelt, net niet ver genoeg had doorgedrukt. En dus sijpelde het zwembadwater langzaam weg, het riool in.
Het bestuur werd zondagochtend gebeld door een omwonende die zag dat de baden van het zwembad voor een groot deel leeg waren. In eerste instantie was de schrik groot, maar al snel werd het voordeel ervan ingezien.

Burgerinitiatief

Sinds 1 juli is het bad in beheer van Stichting Waterman Natuurlijk. De stichting is ontstaan naar aanleiding van een burgerinitiatief, omdat het zwembad gesloten dreigde te worden. Kort na de overname is de provincie op bezoek geweest bij het openluchtbad voor een schouw. Daaruit kwam een lijstje met verbeterpunten.
‘Het is een geluk bij een ongeluk. Zo moesten we bijvoorbeeld kalkaanslag verwijderen dat onder water zat,’ zegt Jan van Rossum van Stichting Waterman Natuurlijk. ‘Dat moesten we binnen drie weken gedaan hebben. Als dan het bad leeg loopt, dan kun je dat gelijk benutten. Anders hadden we het zelf moeten laten leeglopen.’

Bad snel vol

Tijdens het schoonmaakwerk is de brandweer naar het zwembad gekomen om het bad weer vol te spuiten. ‘Binnen 7 à 8 uur was het bad weer vol,’ aldus Van Rossum. Door het goede weer was het water ook snel weer op temperatuur. Zondag was het bewolkt, waardoor er weinig bezoekers werden verwacht, daardoor hebben weinig mensen last van het voorval gehad.