'Meerderheid voor miljoenen Haags cultuur complex'

Cultuurpaleis
Cultuurpaleis
DEN HAAG - In de Haagse gemeenteraad tekent zich een meerderheid af voor het vrij geven van 181 miljoen euro voor een cultureel complex op het Spuiplein.
Alle CDA'ers gaan voor het plan stemmen, zegt fractieleider Gert Jan Bakker. Eerder maakte het raadslid Mitra Rambaran duidelijk twijfels te hebben. Maar volgens Bakker is er een gesprek met haar geweest en heeft zij zich laten overtuigen.
Bij de PvdA stemt alleen raadslid Gerard Verspuij tegen. Er zijn in die partij meer raadsleden met twijfels over het Spuiforum, maar die stemmen toch allemaal voor het nu beschikbaar stellen van 181 miljoen euro.

Voldoende steun

Nu er bij de collegepartijen geen dissidenten meer zijn, is er voldoende steun voor het college-voorstel. Zij het nipt, want een raadslid van de PvdA is ziek en dinsdag stapte de sociaal-democraat Mustafa Okcuoglu uit de fractie, omdat hij vindt dat er met steun van zijn voormalige partij te veel geld in stenen en te weinig in sociale projecten wordt geïnvesteerd.
De Haagse gemeenteraad moet donderdag een beslissing nemen over het vrijgeven van de miljoenen. Na de ledenvergadering van de PvdA, vorige week, moet de politiek een complex besluit nemen. Eerder leek het erop dat er donderdag zou worden besloten over de bouw van een nieuw onderkomen voor het Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater en Koninklijk Conservatorium.
Maar om een crisis in de PvdA te bezweren, komt er nu ook een onderzoek naar een plan waarvoor de basis werd gelegd door Werkgroep Dooievaar. Dat gaat uit van renovatie van de bestaande gebouwen en gebruik van een deel van het ministerie daarachter. De studie naar de haalbaarheid daarvan moet in september klaar zijn. Dan moet de gemeenteraad een keuze maken tussen nieuwbouw of renovatie. Wel wordt vandaag besloten om het geld vrij te geven.

Nederlands Dans Theater is tegen

De bouw van een nieuw complex op het Spuiplein in Den Haag duurt neemt jaren in beslag. Daarom moeten de instellingen in die periode naar een andere plek. De bedoeling is dat op het Norfolkterrein in Scheveningen een tijdelijk theater komt.
De artistiek directeur van het  Nederlands Dans Theater, Paul Lightfoot, zei tegen die oplossing te zijn. Maar volgens een woordvoerder van de gemeente zijn nog gesprekken gaande met het NDT om tot een oplossing te komen die ook voor de dansers acceptabel is.
De gemeenteraadsvergadering begon om zes uur 's avonds. Eerst kwamen 33 insprekers aan het woord over het cultuurpaleis.