Weg vrij voor vernieuwing op Haags Spuiplein

DEN HAAG - De Haagse gemeenteraad heeft in de nacht van donderdag op vrijdag 181 miljoen euro beschikbaar gesteld voor een cultureel complex in het centrum van de stad.
Dat gebeurde na een urenlang debat, waarbij tientallen burgers en vertegenwoordigers van een groot aantal organisaties kwamen inspreken en waarbij de emoties soms ook hoog opliepen, in de zaal en in de wandelgangen van het Haagse stadhuis.
Het besluit betekent dat in de praktijk eerst de komende maanden onderzoek wordt gedaan naar een alternatief plan. Dat gaat uit van renovatie van de bestaande gebouwen van het Nederlands Dans Theater en Residentie Orkest in combinatie met de verhuizing van het Koninklijk Conservatorium naar een deel van het oude ministerie net achter die panden.

In september volgt nieuwe beslissing

In september moeten de resultaten van die studie bekend zijn. Als blijkt dat dit beter en goedkoper is dan nieuwbouw, dan volgt renovatie. Is dat niet het geval, dan wordt het cultuurpaleis Spuiforum gebouwd.
Wethouder Marnix Norder (PvdA, stadsontwikkeling) toonde zich na afloop van het debat verheugd. ‘Ik ben echt opgelucht, jarenlang onderzoek gaan nu een nieuwe fase in. We gaan nu met vier belangrijke culturele organisaties in Den Haag de toekomst tegemoet. Dat is ook een vernieuwing en afronding van dit gebied. Dat vind ik een heel belangrijk besluit,’ zei hij.

Twijfels bij dissidenten

De Haagse gemeenteraad sprak vanaf zes uur over het geld dat beschikbaar wordt gesteld voor renovatie of vernieuwing op het Spuiplein. Voorafgaand aan het debat leek het bijzonder spannend te worden. Niet alleen bij de PvdA zouden er dissidenten zijn, ook in het CDA waren er opeens twijfels gerezen bij raadslid Mitra Rambaran.
Maar al snel bleek dat zij tijdens een fractieberaad weer over de streep was getrokken. Bij het PvdA stemde uiteindelijk alleen nog raadslid Gerard Verspuij tegen. Hij toonde zich de hele avond zeer emotioneel, omdat hij zich door de rest van de fractie ernstig onder druk voelde gezet om toch voor te stemmen.

Te veel geld naar stenen

Eerder deze week verliet zelfs een PvdA-raadslid – Mustafa Okcuoglu – zijn partij omdat hij het niet eens was met de partijlijn. Volgens hem wordt er te veel in stenen en te weinig in mensen geïnvesteerd. Hij stemde dan ook donderdag tegen het beschikbaar stellen van het geld.
Omdat er een PvdA-raadslid ziek was, stemden uiteindelijk 23 politici voor het beschikbaar stellen van het geld en 21 tegen.

Scheiding in de stad

Critici van het plan, stellen dat het een ‘scheiding’ in de stad veroorzaakt, zoals Joris Wijsmuller van de Haagse Stads Partij het tijdens het debat verwoordde.
Volgens Norder is dat niet het geval. Hij stelt dat er alles aan is gedaan om voor- en tegenstanders bij elkaar te brengen door nu een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheden voor renovatie van de bestaande gebouwen. ‘We gaan goed de tijd uitrekken voor onderzoek. En er is ook geld beschikbaar om te zorgen dat het echt word uitgewerkt. Wij denken dat nieuwbouw beter is en meer resultaat oplevert. Maar laat de feiten voor zichzelf spreken.’

Crisis, dus geen miljoenen naar cultuurpaleis

Andere mensen stellen dat het onverantwoord is om in tijden van crisis vele miljoen uit te trekken voor nieuwbouw.Ook daar is de wethouder het niet mee eens.
Norder: ‘Ik snap wel dat mensen dat zeggen. Er wordt bezuinigd, er zijn mensen die hun baan verliezen en dat is hartstikke vervelend en verdrietig voor die mensen. Maar het helpt niet als de stad stil gaat zitten. Je zult ook moeten investeren in de stad. En dat doen we ook. We investeren bijvoorbeeld in goede huisvesting en sociale woningbouw in Zuidwest, ook als Vestia bijna failliet gaat. En we investeren in een goede culturele toekomst voor de stad. Maar een ding: ga niet zitten sippen en ga werken aan de toekomst van de stad.’