Twaalf jaar cel voor brute moord Chinatown Den Haag

Moord in Chinatown Den Haag
Moord in Chinatown Den Haag
DEN HAAG - De rechtbank heeft 12 jaar onvoorwaardelijke celstraf opgelegd voor doodslag op Hector Monsalve Mejia. De 55-jarige Colombiaan werd vorig jaar juni dood gevonden in zijn huis aan de Sint Jacobstraat in Chinatown in Den Haag. Hij bleek met een elektriciteitskabel te zijn gewurgd.
De straf is fors meer dan de acht jaar en TBS die het Openbaar Ministerie had geëist tegen de 29-jarige Algerijn. De man heeft de moord altijd ontkent, maar de rechtbank acht voldoende bewezen dat hij de Colombiaan heeft omgebracht.
Het DNA en sperma van de Algerijn werden bij het slachtoffer in huis aangetroffen. Ook nam de man na zijn gruweldaad twee mobiele telefoons, kleding en een horloge van het slachtoffer mee.

Volledig toerekeningsvatbaar

De Algerijn werd door het Pieter Baan Centrum (PBC) onderzocht. Daar werd een persoonlijkheidsstoornis geconstateerd. De rechtbank acht de man echter volledig toerekeningsvatbaar, omdat een stoornis ten tijde van het misdrijf niet kan worden vastgesteld. Ook zwijgt de Algerijn over wat er is gebeurd.
Omdat niet kan worden bewezen dat de man Hector Monsalve Mejia met voorbedachte rade heeft omgebracht, krijgt hij doodslag in plaats van moord opgelegd. Het is nog niet duidelijk of de 29-jarige Algerijn tegen het vonnis in beroep gaat.