Zoetermeerse vast voor ronselen jongeren Syrië

Syrische vlag
Syrische vlag
ZOETERMEER - Een 19-jarige vrouw uit Zoetermeer is opgepakt voor het ronselen van islamitische jongeren voor de strijd in Syrië. Ze riskeert daarmee een gevangenisstraf van vier jaar.
De vrouw zou lid zijn van een groep radicale moslims. Ze kwam in beeld in een groot onderzoek. Familieleden waren naar de politie gestapt, omdat ze het vermoedden dat hun kinderen al in Syrië verbleven. Daarbij werden namen van mogelijke ronselaars genoemd.
De verdachte Zoetermeerse zit in beperkingen. Dat betekent dat zij alleen met haar advocaat mag praten. De vrouw werd woensdag aangehouden en blijft in ieder geval twee weken vastzitten. Het Openbaar Ministerie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

'Ronselaars aanpakken'

Een woordvoerder zegt dat de opsporingsinstanties het belangrijk vinden dit soort ronselaars aan te pakken. 'We willen niet dat mensen afreizen naar een land om oorlog te voeren en daarmee zichzelf in gevaar brengen.'
Bovendien leven er zorgen over hoe de oorlogsgangers terugkeren. Hun ervaringen kunnen ertoe leiden dat ze radicaliseren, een posttraumatische stressstoornis oplopen of makkelijker over geweld denken.

'Goede begeleiding'

'Een vertrek naar Syrië dient allereerst te worden voorkomen. Maar als mensen toch gaan, is het van belang inzicht te krijgen in wie er zijn vertrokken om hen bij eventuele terugkeer goed te kunnen begeleiden', aldus de zegsman.