Bekende liedjesschrijver Michel van der Plas uit Leidschendam overleden

LEIDSCHENDAM-VOORBURG - In zijn woonplaats Leidschendam is journalist, liedjesschrijver, dichter en biograaf Michel van der Plas zondag op 85-jarige leeftijd overleden. De man achter de succesnummers 'Tearoom Tango' en 'De Stalmeester' van Wim Sonneveld, werd op 23 oktober 1927 in Den Haag geboren als Bernardus Brinkel.
Van der Plas maakte vooral teksten voor cabaretiers en kwam onder de aandacht door Wim Sonneveld. Die gaf ook herhaaldelijk gestalte aan het in de jaren 60 geschreven nummer 'Frater Venantius'.
Met de zanger en cabaretier Frans Halsema had Van der Plas ook veel succes. Voor het programma 'Wat je zegt...ben je zelf', dat Halsema met Gerard Cox uitvoerde, schreef Van der Plas alle teksten. Ook was hij de steunpilaar van het befaamde KRO-programma Cursief, waarvoor hij onder meer de conference over de Vlaamse wielrenner Polleke, de keizer van Vuilpanne (uitgevoerd door Cox) schreef.
Elsevier
Van der Plas was daarnaast 43 jaar journalist voor Elsevier (voor dat blad versloeg hij onder meer het Tweede Vaticaans Concilie), biograaf (van Guido Gezelle, J.A. Alberdingk Thijm en Anton van Duinkerken), dichter (van toegankelijke gedichten in veelal traditionele vorm, in 1974 verzameld in de bundel Gedichten) en schrijver.
In zijn werk komen veel katholieke thema’s voor. In zijn jeugd zat hij een tijd op het seminarie. Hij haakte af, maar bleef overtuigd en kritisch katholiek. Hij sympathiseerde met de progressieve Acht Mei Beweging en uitte kritiek op de conservatieve koers van de Nederlandse bisschoppen.
Veel gekocht werd zijn documentaireboek 'Uit het rijke roomsche leven' (1963). Met Godfried Bomans keek hij terug op zijn katholieke jeugd in 'In de kou' (1969).
Ook vertaalde hij werk van T.S. Eliot en Heinrich Böll in het Nederlands en ontving hij diverse prijzen, waaronder de Tollensprijs in 1979. In 1998 ontving hij een eredoctoraat in Nijmegen. In 2004 is Van der Plas voor zijn biografieën en zijn religieuze poëzie benoemd tot Commandeur in de Orde van H. Gregorius de Grote, een pauselijke onderscheiding voor trouwe en verdienstelijke burgers van elk geloof.