Publiek gooit met stoelen in zaak doodrijder Donnie Rog. Zaak stilgelegd.

Wetboek van strafrecht
Wetboek van strafrecht
DEN HAAG - De rechtszaak tegen de man die verdacht wordt van het doodrijden van Donnie Rog is geschorst. Na het bekend worden van de eis van het Openbaar Ministerie liep de zitting volledig uit de hand.
Het publiek, ruim 70 man, richtte zich tegen de verdachte en gooide met stoelen.
Daarop werd de zitting geschorst. 
Het publiek, ruim 70 man, richtte zich tegen de verdachte en gooide met stoelen.
Het OM eiste een maximale werkstraf van 240 uur en vier maanden voorwaardelijke celstraf tegen de Bulgaarse verdachte die vorig jaar juli Donnie Rog doodreed.
Toen de officier van justitie de eis tegen de verdachte oplas, liepen er mensen weg uit de zaal. Ze riepen: 'Je kop gaat eraf, ik weet waar je woont.' Veel nabestaanden van Donnie Rog vonden de eis van het OM te laag.
Het OM eiste een maximale werkstraf van 240 uur en vier maanden voorwaardelijke celstraf tegen de Bulgaarse verdachte die vorig jaar juli de 13-jarige Donnie Rog doodreed.

Moeder schreeuwt, vader door het lint

Vervolgens begon de advocaat van de verdachte aan haar pleidooi en zei dat haar cliënt spijt heeft van wat er is gebeurd. Daarop stond de moeder van Donnie op en riep: 'Dat is dan mooi te laat!'
De vader van Donnie vloog naar voren richting de verdachte. 'Ik maak je kapot!' Vervolgens ging ook de meerderheid van de zaal op de verdachte af. Zo'n 50 tot 70 mensen probeerden de 21-jarige Bulgaar wat aan te doen.

Massale vechtpartij

De verdachte kreek een paar rake klappen, voordat hij door de bewaking de zaal uit werd gewerkt via de zij-ingang. 'Ik maak je dood, ik weet je te vinden', werd er geroepen. Woedende vrienden en familie van Donnie gooiden met stoelen en er ontstond een massale vechtpartij. Naar de advocaat van de verdachte riepen ze: 'Bloedhoer, waarom verdedig jij hem nog!'
Na enkele minuten kwam er meer politie de zaal in, omdat de rechter op de alarmknop had gedrukt. Pas toen kon het woedende publiek worden afgevoerd naar buiten. Daarop werd de zitting geschorst.

Extra bewaking

Volgens de rechtbank was er rekening gehouden met een emotionele zitting, daarom was er extra bewaking. 'Er zaten vier bewakers in de zaal en we hadden wat mensen achter de hand,' zegt de persrechter. 'Maar zo'n vechtpartij is bijna niet te voorkomen, en gelukkig komt het zelden tot nooit voor.'
Het OM kan alleen actie ondernemen tegen de nabestaanden van Donnie Rog als de verdachte aangifte doet. Daarvan is nog niets bekend.