Haagse traditie is terug: zet open die brandkraan!

DEN HAAG - Watervoorzieningsbedrijf Dunea heeft dinsdagavond in Den Haag vier brandkranen moeten dichtdraaien die door bewoners, op zoek naar verkoeling, waren opengezet. Het opendraaien van brandkranen is een Haagse traditie die jarenlang was verdwenen maar door het warme weer opnieuw de kop opsteekt.
Onder andere in de Schilderswijk en Duindorp konden kinderen genieten van een waterballet.  Een grote hoeveelheid water spoot met 60 kubieke meter per uur, de straat op. Maar Dunea is minder te spreken over de actie. Het waterbedrijf noemt het ‘ vandalisme’.
Schadepost
Jeroen Renes van Dunea: ‘ Het levert een fikse schadepost op. Niet alleen omdat het een verspilling van zuiver drinkwater is, maar ook omdat er veel extra personele inzet nodig is om de kraan weer dicht te draaien. Zo zijn politieagenten nodig om de veiligheid van onze medewerkers die de kraan dichtdraaien te garanderen. Want je wordt niet echt met open armen ontvangen als je het feestje komt bederven. Ook zal de gemeente Den Haag de nodige onkosten hebben omdat de straat verzakt op de plek waar het water stroomt.’ Hoe groot de schade is kon Renes niet vertellen.
Volgens Renes is er weinig tegen te doen omdat het opendraaien van brandkranen relatief eenvoudig is. ‘ Dat is niet voor niets want de brandweer moet in een noodsituatie snel kunnen handelen. Daarom zal er geen extra vergrendeling of iets dergelijks worden geplaatst.’ 

Traditie

Alleen in Den Haag krijgt Dunea meldingen van opengedraaide brandkranen. ‘ Het is een vervelende, Haagse traditie. Ergens anders in ons gebied gebeurt dat nauwelijks’, zegt Renes. ‘ Het was de afgelopen negen jaar ook stil in Den Haag. Maar ineens moeten wij weer in actie komen. Ik zou bewoners willen oproepen om de brandkranen dicht te laten en verkoeling te zoeken in de zee of een zwembadje in de tuin.’
De politie houdt de situatie de komende avonden in de gaten. Het onderzoek naar de daders loopt nog.