Moord op Victor 't Hooft opnieuw bekeken

Remond P. tijdens het hoger beroep bij het gerechtshof in Den Haag
Remond P. tijdens het hoger beroep bij het gerechtshof in Den Haag
DEN HAAG - Remond P. legt zich nog niet neer bij de straf die hem twee jaar terug werd opgelegd voor het doodschieten van de Haagse vastgoedhandelaar Victor 't Hooft. Zijn zaak is voorgelegd aan advocaat Geert-Jan Knoops, gespecialiseerd in het indienen van herzieningsverzoeken. Knoops ziet aanwijzingen dat P. mogelijk onterecht is veroordeeld.
Vastgoedhandelaar Victor 't Hooft wordt op 7 november 2007 doodgeschoten in zijn tuin door een of twee gemaskerde mannen. Justitie gaat ervan uit dat P. de fatale schoten heeft gelost. Zijn DNA matcht met sporen op het lichaam van het slachtoffer. P. ontkent. En wie opdracht zou hebben gegeven 't Hooft te liquideren, wordt nooit duidelijk.
De zaak van P. is dit voorjaar door zijn advocaat aangemeld bij het Innocence Project van Geert-Jan Knoops. Dat zet zich in voor de belangen van mensen die onterecht zijn veroordeeld. 'Het volledige dossier hebben we pas net gekregen', zegt Knoops. 'Die twee verhuisdozen moeten we dus nog doorspitten. Maar ik zie wel eerste aanwijzingen dat P. mogelijk ten onrechte is veroordeeld.'

Eerst vrijspraak

De overdracht van DNA speelt een cruciale rol. De rechtbank spreekt P. aanvankelijk vrij, na een strafeis van twintig jaar. Volgens de rechter betekent een DNA-spoor niet dat iemand op het moment van de moord op de plaats delict was. P.'s DNA werd ook gevonden na een brute overval, terwijl hij op dat moment vast zat voor de moord op 't Hooft. Maar het gerechtshof veroordeelt P. twee jaar later alsnog tot vijftien jaar cel. Die straf wordt later bevestigd door de Hoge Raad.
Volgens het hof heeft P. geen redelijke verklaring voor DNA dat ook is gevonden op het ter plaatse achtergelaten vuurwapen, op een geluiddemper, op kogels en patroonhulzen. Maar deskundigen geven aan dat DNA op tal van manieren ergens terecht kan komen, zegt P.'s advocaat Jan Hein Kuijpers. Hij verwijt het hof een 'ernstig motiveringsgebrek'. 'Het hof zegt alleen: "Wij geloven dat niet." Dat vind ik nogal dun.'

Herziening

Kuijpers heeft inmiddels dus de zaak van P. aangemeld bij Geert-Jan Knoops. 'Ik ga het dossier met prioriteit bekijken', zegt Knoops. 'Daarna bepalen we of een verzoek tot herziening wordt ingediend.' Het is onbekend hoe lang dat duurt.
Herziening zou inhouden dat een ander gerechtshof de zaak opnieuw behandelt.
P. is na zijn veroordeling in april 2011 een tijdje spoorloos verdwenen. Pas ruim een maand later kan hij worden aangehouden nadat hij is klemgereden op een afrit van de A12. Hij wordt bij zijn arrestatie in zijn bil geschoten en daarna naar de gevangenis gebracht. Daar zit hij sindsdien.