Minima gratis op vakantie: ‘Ik voel me echt welkom in Leiden’

LEIDEN - Vijf minder bedeelde gezinnen zijn door Woningbouwvereniging Portaal uitgenodigd voor een gratis vakantie in Leiden. ‘De ontvangst is goed. We mogen voor 100 euro boodschappen doen, en gratis zwemmen en bowlen’.
Bij wijze van proef worden vijf gezinnen uit het Nijmeegse huurdersbestand voor een gratis vakantieweek in tijdelijk leegstaande huizen in Leiden ondergebracht. Het zijn mensen met kinderen die weinig geld hebben en daardoor niet op vakantie kunnen.

Hart onder de riem

Eén van de vakantiegangers is een Koerdische man uit Nijmegen. Hij logeert deze week met zijn vrouw en twee zoons van vier en negen in een eengezinswoning aan de Calandstraat in Leiden. ‘Ik werd door de woningcorporatie benaderd omdat ze me een hart onder de riem willen steken. We wonen in een flat en worden geterroriseerd door onze bovenbuurvrouw. Zij is psychotisch. Nu hebben we een weekje rust’. De man wil graag anoniem blijven. ‘Zelfs mijn familie weet niet dat we gratis op vakantie zijn’.

'Nog nooit in Leiden geweest’

Het gezin verblijft sinds maandag in Leiden. Ze hoefden er niet lang over na te denken. ‘Ik wil mijn zoon deze ervaring meegeven’, zegt de vader. ‘We zijn nog nooit in Leiden geweest’. Tot nu toe bevalt de vakantie uitstekend. ‘Leiden is leuk. We hebben al een rondvaart gedaan. En ik ben het universiteitsgebouw binnen gelopen. Dat ademt geschiedenis! Morgen gaan we naar Corpus en eerst een uurtje bowlen’.

Tegoedbonnen

De vakantiegangers hoeven niet alles zelf te betalen. Ze kregen een bundeltje tegoedbonnen: ‘We mogen voor 100 euro boodschappen doen bij C1000 en we kunnen een keer brood halen bij de bakker. Verder mogen we gratis zwemmen en een uurtje bowlen. Ook zijn er fietsen beschikbaar en verder nog een heleboel kortingsbonnen’. De gemeente en ondernemers hebben die extraatjes ter beschikking gesteld. ‘De ontvangst is goed’, zegt de vader van het gezin. ‘Internet werkte eerst niet. Toen we even weg waren is de monteur gekomen. Nu werkt het internet weer prima.’

Negatieve reacties

Bewoners van de wijk reageren gemengd op hun tijdelijke buren. ‘Als ze echt arm zijn en niet kúnnen werken, dan is het oké. Maar anders moeten die lui maar eens gaan werken voor hun geld’, zegt een buurman terwijl hij zijn auto wast. Een passant roept: ‘Die huizen staan toch leeg. Ik vind het heel goed dat ze dit doen.’ Op Facebook zouden een heleboel negatieve reacties te lezen zijn.
Het Koerdische gezin viert tot en met maandag vakantie in de Calandstraat. Portaal ziet mogelijkheden om de 'CentreParcsfunctie' van de woningbouwcorporatie uit te breiden. Maar de nieuwe service mag niet te veel tijd kosten. 'Vakantiebemiddeling is niet onze hoofdtaak', zegt een woordvoerder.