Drie kinderen in Den Haag hebben de mazelen

DEN HAAG - De GGD Den Haag meldt donderdag dat in Den Haag drie kinderen mazelen hebben. Het gaat om een meisje van zeven maanden, een kind van 4 en een kind van 13 jaar.

‘Alle betrokkenen zijn flink ziek, maar ziekenhuisopname is niet nodig’, meldt de woordvoeder. De baby van zeven maanden was de eerste in Den Haag bij wie mazelen werd geconstateerd. Naar nu blijkt was dat op 12 juli. Het kind was nog niet gevaccineerd; dat gebeurt pas bij 14 maanden.

Controle bij kinderdagverblijf

De GGD heeft op het kinderdagverblijf van het meisje bekeken welke kinderen kans hebben op besmetting. Deze kinderen en de leidsters zijn,  voor zover nodig, gevaccineerd. Volgens de GGD is het kind van vier jaar bewust niet gevaccineerd. De ouders laten hun kind uit principe niet inenten. Zij weigeren een vaccinatiecocktail om het kind tegen andere ziekten te beschermen. 

Bron besmettingen onduidelijk

Het kind van dertien jaar is op latere leeftijd naar Nederland gekomen en heeft in het land van geboorte geen vaccinatieprogramma doorgemaakt. De besmettingen staan los van elkaar. De GGD probeert te achterhalen hoe deze kinderen besmet zijn geraakt.

Voor heel Nederland geldt dat het aantal mensen dat mazelen krijgt, blijft oplopen. Inmiddels staat de teller op 613 geregistreerde gevallen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Deel dit artikel: