Belager Haagse rechter blijft vast

Archieffoto rechtbank
Archieffoto rechtbank
REGIO - DEN HAAG De 44-jarige man die in april een Haagse rechter tijdens een huisbezoek zou hebben aangevallen met een kapmes, blijft voorlopig vastzitten. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie gezegd.
Donderdag vond een inleidende zitting plaats, waarbij de zaak nog niet inhoudelijk is behandeld. Dat zal vermoedelijk pas later dit jaar gebeuren.
De rechter bracht de man, Robert F., een huisbezoek in het kader van een aangevraagde gedwongen opname in een psychiatrische kliniek. In de woning zou hij de rechter te lijf zijn gegaan; deze raakte ernstig gewond aan haar hoofd en hand.
Na het incident is de rechtbank in Den Haag ertoe overgegaan voortaan een agent van de parketpolitie mee te sturen op huisbezoeken. Ook is er begeleiding vanuit de instellingen Parnassia, Rivierduinen en Delflanden en worden rechters bijgepraat over de gemoedstoestand van degene die zij bezoeken.
Landelijk heeft de kwestie nog niet tot verscherpte maatregelen geleid. Volgens een woordvoerder van de Raad voor de Rechtspraak is er wel overleg over, maar beslist iedere rechtbank zelf hoe zij huisbezoeken aanpakken.
Omdat het slachtoffer in de zaak tegen F. een Haagse rechter is, wordt de zaak niet door de rechtbank in Den Haag maar door die in Rotterdam behandeld.