Meer files door kapotte banden vrachtwagens

file
file
DEN HAAG - Het warme weer en achterstallig onderhoud bezorgen veel vrachtwagenchauffeurs kapotte banden. De laatste twee weken is Europa en in onze regio een stijging van 40 procent van dit soort gevallen, stelt Profile Euroservice, de Europese pechservice voor truckbanden. Zo stonden er vrijdagochtend een vrachtwagen stil op de A4 bij Delft met een klapband.
De combinatie van de zomerhitte met te lang doorrijden op versleten banden, en ook de bandenspanning niet in de gaten houden, wordt veel banden fataal. De organisatie zoekt de oorzaak ervan in de economische crisis. Ondernemers bezuinigen op het onderhoud van hun wagenpark. Ze laten chauffeurs te lang doorrijden op versleten banden.
Volgens de service worden vooral trailers niet vaak genoeg gecontroleerd. De rechterzijde van het voertuig is het meest kwetsbaar omdat de banden aan die kant vaker met de stoeprand botsen. Chauffeurs zijn meer geneigd naar de banden aan de linkerkant te kijken omdat ze daar in- en uitstappen.

Files

Ook de Verkeersinformatiedienst (VID) ziet de afgelopen twee weken een stijging van het aantal files door kapotte vrachtwagens. ‘Het is wel opvallend dat er minder verkeer op de weg is, maar dat er meer files zijn door defecte vrachtwagens’,  aldus een woordvoerder. Maar niet altijd ontstaan er files door een kapotteband van een vrachtwagen. Vaak staan ze netjes langs de kant van de weg.