TU Delft oefent om titel te verdedigen op officieus WK

Elektrische racewagen DUT11
Elektrische racewagen DUT11
DELFT - Een team van de TU Delft oefent zaterdag op voormalig vliegkamp Valkenburg voor de Formula Student competitie. Dit is het officieuze WK voor elektrische racewagens. Aan de competitie, die van 31 juli tot en met 4 augustus in het Duitse Hockenheim wordt gehouden, doen 120 teams uit de hele wereld mee. Vorig jaar won de TU Delft met haar wagen DUT 12. Nu gaan de studenten de titel verdedigen met de opvolger: DUT 13.
Ontwerpen, bouwen, racen
Formula Student is een ontwerp- en racewedstrijd waarbij teams van student een eigen racewagen moeten ontwerpen en bouwen. Tijdens de competitie worden ze getest op verschillende proeven, zoals acceleratie en endurance. De laatste is een gevreesde duurproef waarbij traditioneel veel wagens uitvallen. Wie uiteindelijk op de verschillende onderdelen de meeste punten binnensleept, wint.

Grote voor- en achtervleugels

‘DUT 13 is onze eerste racewagen met grote voor- en achtervleugels’, zegt teammanager Marius Knol van de TU. ‘Het levert wel wat meer weerstand op de acceleratieproef, maar door een wijziging in het regelement is de snelheid bij de duurproef veel belangrijker geworden. We hebben uitgerekend dat we met de vleugels veel punten kunnen pakken met snel bochtenwerk in de afsluitende duurproef.’ Ondanks de vleugels verwachten de studenten dat DUT 13 maar 2,5 seconden nodig heeft om naar 100 km/u te accelereren. Dat is slechts 0,1 seconde langzamer dan voorganger DUT 12.
Om de DUT 13 nog een laatste keer goed te testen voor de Formula Student, wordt zaterdag onder meer de startbaan van het voormalige vliegkamp Valkenburg gebruikt. Ook het URE Team, het raceteam van de TU Eindhoven dat eveneens in de elektrische klasse uitkomt, oefent mee.