Grote kranen weggehaald bij dijk werkzaamheden Ammerstol

REGIO - De werkzaamheden voor de dijkverzwaring in Ammerstol worden binnenkort hervat. Eind juni werden ze stopgezet omdat door het boren de grond was gaan schuiven en bewoners scheuren hadden in huis. Vrijdag werden de grote kranen weggehaald om plaats te maken voor lichtere apparatuur, die géén schade veroorzaakt.
 Dat is een beetje laat voor Cees Hogerland. Op de muren in de WC en in de kelder bij hem thuis zitten behoorlijk zichtbare schuren, veroorzaakt door de grote machines. ‘Wij kwamen terug van vakantie en toen lag er overal kalk’ zegt Hogerland.

Standaardklusje liep mis

Het versterken van de dijk in Ammerstol zou eigenlijk een standaardklusje moeten zijn. IJzeren palen werden tientallen meters diep in de grond geboord. Alleen, dat liep mis. ‘Als ze begonnen te boren met die grote machines trilde jou aanrecht, het was helemaal niet leuk’ zegt bewoner Will de Haan.
Achteraf bleek dat de grond rond de dijk een andere samenstelling heeft waardoor die tijdens het boren is gaan bewegen. Zo'n  tien huizen liepen daardoor schade op. Een maand geleden werden na klachten van de buren de werkzaamheden stilgelegd. Na een eerste onderzoek is besloten het werk door te laten gaan, maar dan wel met lichter materiaal. Dat komt pas over een paar weken.
Het hoogheemraadschap zegt de schade te vergoeden.